Formularul 600, unificat cu Declaraţia 200

Formularul 600, unificat cu Declaraţia 200

Noul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat ieri: „Nu mai depuneţi formularul. Amînăm termenul, dar pentru a-l elimina!“
Declaraţia 600 va fi eliminată, astfel că persoanelor fizice care trebuie, conform legii actuale, să depună formularul la Fisc pînă la 31 ianuarie le este transmis chiar de ministrul Finanţelor că nu are rost să mai depună documentul. Aceasta deoarece Guvernul va amîna termenul de depunere, dar amînarea va fi decisă „în vederea eliminării acestui formular“.

„Vom amîna termenul de depunere, dar îl amînăm în vederea eliminării“, a spus ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Întrebat dacă, în aceste condiţii, contribuabilii mai trebuie să depună Declaraţia, ministrul a răspuns, clar, că nu. „NU! Cît timp eu spun, ca Guvern, că este vorba de eliminarea acestui formular, nu am de ce să mai spun contribuabililor că trebuie să îl mai depună“, este mesajul ministrului Finanţelor. Anterior, premierul desemnat Viorica Dăncilă a afirmat că Guvernul va renunţa la Declaraţia 600 din această săptămînă, la scurt timp după ce ministrul desemnat al Finanţelor, Eugen Teodorovici, a reiterat că termenul de depunere a formularului, în prezent 31 ianuarie, va fi prelungit. Tot ieri, Teodorovici afirma că o soluţie pentru rezolvarea situaţiei generate de depunerea declaraţiei 600 poate fi chiar comasarea cu declaraţia 200. „În legătură cu declaraţia 600, primul pas va fi în prima şedinţă de guvern, se va amîna depunerea acestui formular, urmînd ca la MFP să încercăm o soluţie normală, logică, fie chiar prin comasarea declaraţiei 200 cu 600”, a spus Eugen Teodorovici, la audierea sa în comisiile parlamentare.

Noul ministru de Finanţe nu exclude impozitul progresiv care a mai fost în vigoare pînă în 2005, dacă acesta „are o logică“. Eugen Teodorovici a declarat, după audieri, că nu exclude revenirea la impozitarea progresivă, dacă această măsură „are o logică“ şi dacă se va dovedi că este o măsură mai bună pentru români. „Nu exclud revenirea la impozitarea progresivă, dacă are o logică. Nu se aplică dacă nu este mai bună pentru români. Nu voi aplica niciodată ceva care să fie contestat de mediul de afaceri, de simpli contribuabili“, a afirmat Teodorovici, după audieri. Ideea reintroducerii unei impozitări progresive, cu treapta superioară nu obligatoriu mai mare decît nivel de impozitare în vigoare la momentul introducerii ratei progresive, este o idee mai veche a liderilor PSD cu care aceştia au cochetat de-a lungul ultimilor ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *