Fiscul va trimite decizii de impunere pentru toate datoriile contribuabililor din ultimii ani

Fiscul va trimite decizii de impunere pentru toate datoriile contribuabililor din ultimii ani

În a doua jumătate a anului, Fiscul va trimite contribuabililor, pentru ultima dată, decizii de impunere, documente care vor centraliza deciziile de impunere restante din ultimii ani. Măsura a fost anunţată de Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor publice, la finalul şedinţei de Guvern.

În plus, autorităţile ar urma să pregătească şi un mecanism de stimulare a plăţii în cursul lui 2018. Întrebat despre impactul asupra bugetului din amînarea încasărilor din impozit pe venit şi contribuţii, datorate de persoanele ce obţin venituri din activităţi independente, ministrul Finanţelor publice a declarat că instituţia pe care o conduce a luat în calcul mai multe scenarii şi a decis să emită în a doua jumătate a lui 2018, pentru ultima dată, decizii de impunere.

„Este un lucru pe care vreau să-l menţionez, este un lucru foarte important: există mulţi ani pentru care Fiscul nu a emis decizii de impunere, iar în acest an, cînd oamenii vor primi pentru ultima oară, pentru ultima dată decizia de impunere, decizie care se va trimite în a doua parte a anului pentru cei care nu sînt încă în sistemul online, vom centraliza toate deciziile de impunere restante pentru ca omul să aibă o singură situaţie primită“, a spus Eugen Teodorovici. Mai mult, ministrul a spus că se gîndeşte la un mecanism prin care contribuabilii ce vor primi deciziile de impunere pentru ultimii ani să fie stimulaţi să achite în 2018, „pentru că nu este vina contribuabilului că statul nu a emis la timp deciziile de impunere şi acest lucru trebuie să conteze“. Conform normelor în vigoare, contribuabilii au, de la momentul comunicării deciziilor de impunere, 60 de zile la dispoziţie să achite taxele aferente. Dacă nu respectă termenul, organul fiscal începe să calculeze obligaţii fiscale accesorii, de tipul dobînzilor şi penalităţilor de întîrziere, pînă la momentul stingerii obligaţiilor. De altfel, spre finalul anului trecut, numeroşi contribuabili au primit decizii de impunere pentru plata contribuţiei la sănătate aferentă anului 2012, în condiţiile în care datoriile urmau să se prescrie. Astfel, este de aşteptat ca deciziile de impunere ce vor fi trimise anul acesta să fie pentru sumele datorate începînd cu 2013.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *