Eurostat: România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE

Eurostat: România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE

România a avut în luna iulie, pentru a şasea lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE, de 4,3%, arată datele Eurostat. Inflaţia de 4,3% este calculată pe metodologia Uniunii Europene.

Inflaţia raportată la statistica românească a fost de 4,56% în luna iulie, faţă de 5,40% în iunie, potrivit datelor publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS). Inflaţia de 4,3% de luna trecută vine după o creştere a preţurilor de 4,7% în iunie.

La nivelul UE, rata anuală a inflaţiei a fost de 2,2% în luna iulie, faţă de 2,1% în luna iunie. În urmă cu un an, rata anuală a inflaţiei la nivelul UE era de 1,5%. Cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în România (4,3%), Bulgaria (3,6%), Ungaria (3,4%) şi Estonia (3,3%), potrivit Eurostat, iar comparativ cu situaţia din luna iulie, rata anuală a inflaţiei a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în alte şase şi a crescut în 13, între care şi România.

Ţările care au înregistrat cea mai mică rată anuală a inflaţiei sînt Grecia (0,8%), Danemarca(0,9%) şi Irlanda (1%). Reamintim că luna aceasta Banca Naţională a României a revizuit în scădere, la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a preconizat o creştere economică de 4%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *