Deficitul bugetar a urcat la 1,67% din PIB. Veniturile bugetare, în scădere cu 3,3% față de 2019

Ministerul Finanțelor: Deficitul bugetar

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 18 miliarde de lei în primele trei luni ale anului, echivalentul a 1,67% din PIB, față de 0,5% din PIB în aceeași perioadă din 2019, în contextul în care veniturile au consemnat o scădere de 3,3%, iar cheltuielile o creștere de 12,7%. Încasările din luna martie au scăzut cu peste un sfert față de martie 2019.
”Creşterea deficitul bugetar aferent primului trimestru al anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată în principal de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în luna martie ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economicipe perioada stării de urgență (7,7 mld lei) și de restituirile suplimentare de TVA de 3,17 mld lei pentru susţinerea lichidității în sectorul privat”, se arată într-un comunicat transmis luni de Ministerul Finanțelor Publice.
Pe partea de cheltuieli, la majorarea deficitului au contribuit creșterea cheltuielilor de investiții cu aproximativ un miliard de lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și avansurile ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal și zootehnic în sumă de aproximativ un miliard de lei, explică Finanțele.
Veniturile bugetului general consolidat au însumat 72,23 miliarde de lei în primele 3 luni ale anului 2020, în scădere cu 3,3% față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, reflectând în principal contracția încasărilor bugetare în luna martie (-25,1% an/an) ca urmare a facilităţilor fiscale acordate pentru susţinerea economiei în contextul instituirii stării de urgență.
Operatorii au declarat obligații fiscale de 24,6 miliarde de lei, dar încasările au fost de doar 16,9 miliarde de lei.

”Astfel, dacă valoarea totală a obligațiilor fiscale declarate către ANAF în luna martie 2020 a fost de 24,63 mld lei, în creştere cu 8,5% faţă de sumele declarate în perioada similară din anul 2019, veniturile nete colectate au fost de 16,95 mld lei”, explică ministerul. Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 90,3 miliarde de lei (8,3% din PIB), au crescut în termeni nominali cu 12,7% față de aceeași lună a anului precedent. Exprimate ca procent din PIB, cheltuielile au înregistrat o creștere cu 0,8 puncte procentuale de la 7,6% din PIB 2019 la 8,3% din PIB în 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *