De anul viitor contribuția la pensie și la sănătate vor fi plătite de angajator din banii angajatului

De anul viitor contribuția la pensie și la sănătate vor fi plătite de angajator din banii angajatului

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat, într-un interviu că de anul viitor, angajaţii români vor plăti doar două contribuţii la stat din salariu – pentru sistemul de pensii şi pentru cel de asigurări de sănătate. Astfel, angajatorul va plăti CAS-ul și CASS-ul, însă sumele vor fi reținute din banii angajatului.

„Contribuţiile de asigurări sociale şi asigurările sociale de sănătate vor deveni 100% în sarcina angajatului, în sensul că ceea ce astăzi se plăteşte de angajator va fi inclus în salariul brut al angajatului, angajatorului rămânându-i sarcina de reţinere la sursă şi virare a sumei către casele respective. Angajatul va primi un salariu brut majorat cu suma corespunzătoare părţii care astăzi este în sarcina angajatorului. Angajatul va primi un salariu brut majorat cu suma corespunzătoare părţii care astăzi este în sarcina angajatorului. De la 1 ianuarie 2018, ambele componente vor fi incluse în salariul brut al angajatului, pe net neînregistrându-se nicio modificare nici în plus, nici în minus la angajat, iar angajatorul nu va avea nicio sarcină suplimentară pe costuri”, a declarat ministrul Viorel Ștefan.

În prezent, din salariul brut al angajaților se reține o contribuție de 39,25 la sută, bani care merg pentru pensii, pentru asigurările de sănătate și pentru șomaj. De anul viitor, contribuția se va restrânge la 35 de procente, pentru că dispar mai multe taxe plătite de angajator, dar și această contribuție pentru șomaj.

Astfel, CAS-ul și CASS-ul, contribuțiile de asigurări sociale, respectiv de asigurări sociale de sănătate, care în prezent intră în sarcina angajatorului , vor fi în continuare virate de angajator, însă banii respectivi vor fi opriți din salariul angajatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *