Creștere surprinzătoare a PIB în trimestrul 3, mult peste estimările pieței și ale BNR

Creștere surprinzătoare a PIB în trimestrul 3, mult peste estimările pieței și ale BNR

Economia românească a crescut în trimestrul trei cu 4,3%, serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, și cu 1,9% față de trimestrul doi, potrivit primelor estimări publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Creșterea este surprinzător de mare, având în vedere așteptările BNR, dar și prognozele piețelor.

Membrii Consiliului de Administrație (CA) al BNR arătau marți că ”cele mai noi evaluări continuă să indice o decelerare semnificativă a expansiunii economice în termeni anuali în trimestrul III”, potrivit minutei ședinței CA publicate de banca centrală. Membrii CA prognozau o ”reaccelerare relativ mai modestă a acesteia în trimestrul IV 2018”.

Și piețele se așteptau la o creștere mult mai mică a PIB-ului în trimestrul trei. Astfel, analiștii citați de Bloomberg indicau creșterea PIB de 1,1% trimestru la trimestru și 3% an la an, în timp ce analiștii Reuters au avut o prognoză medie de 3,3% an la an.

Și analiștii ING califică datele drept ”surprinzătoare” într-o postare publică, arătând că estimarea băncii era de 3% an la an.

Creșterea anunțată de INS este surprinzător de mare date fiind informațiile lunare transmise tot de Institutul de Statistică privind evoluția în domeniile construcții, producție industrială și vânzările cu amănuntul, toate indicând mai degrabă stagnări sau creșteri nesemnificative. Pe de altă parte, BNR arăta în documentul citat că economia produce tot mai mult pe stoc, în timp ce consumul populației scade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *