Credite cu dobândă zero pentru tineri

Credite cu dobândă zero pentru tineri

Proiectul se adresează tinerilor cu vîrsta între 16 şi 26 de ani, care pot accesa un credit de pînă la 40.000 de lei, dar şi celor cu vîrste între 26 şi 55 de ani, care pot lua credite de pînă la 35.000 de lei.

Creditele în cadrul programului „Investeşte în tine“ pot fi accesate de la CEC începînd de ieri, tinerii cu vîrste între 16 şi 26 de ani avînd posibilitatea de a accesa un credit de pînă la 40.000 de lei, iar persoanele cu vîrste între 26 şi 55 de ani de pînă la 35.000 lei. „Este un proiect adresat, în primul rînd, tinerilor cu vîrsta între 16 şi 26 de ani, care pot accesa un credit de pînă la 40.000 de lei, dar şi celor cu vîrste între 26 şi 55 de ani, care pot lua credite de pînă la 35.000 de lei. Dacă persoana care apelează la acest împrumut este salariat, poate contracta încă 20.000 de lei“, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Cum pot fi folosiţi banii
Potrivit şefei Guvernului, dobînda pentru aceste împrumuturi va fi suportată de la bugetul de stat, iar anii de cursuri sau de studii reprezintă perioadă de graţie. „Banii împrumutaţi în aceste condiţii avantajoase pot fi folosiţi pentru cheltuieli în educaţie, sănătate, investiţii imobiliare, cultură, sport, efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului. Aşadar, începînd de luni, oamenii pot merge la banca parteneră, respectiv CEC, pentru a accesa aceste credite“, a spus premierul. Ministerul Finanţelor a elaborat, la începutul lunii septembrie, Normele de aplicare a Programului guvernamental „Investeşte în tine“, prin care tinerii între 16 şi 26 de ani pot lua credite cu dobîndă zero de pînă la 40.000 de lei, iar cei între 26 şi 55 de ani pot primi un credit de pînă la 35.000 de lei, dacă vor să se dezvolte personal şi profesional, investind în educaţie, în cultură sau în sănătate.

Condiţii de eligibilitate
Beneficiarii programului trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate: să fie persoane fizice cu cetăţenie română, cu domiciliul în România; să fie tineri cu vîrsta cuprinsă între 16 ani împliniţi şi pînă la 26 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului inclusiv şi să fie cuprinşi în sistemul de învăţămînt sau să efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale sau, după caz, de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale; persoane cu vîrsta între 26 de ani împliniţi şi 55 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului inclusiv, dacă sînt cuprinse în sistemul de învăţămînt sau efectuează cursuri de reconversie şi/sau specializare profesională, autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi, după caz, de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale; să prezinte cel puţin un codebitor, dacă solicitantul nu este angajat.

Durata maximă de creditare: 10 ani
Potrivit MFP, procentul de garantare a creditelor acordate prin Program este de 80%, exclusiv dobînzile şi comisioanele aferente, iar plafonul total al garanţiilor de stat care pot fi emise pentru anul 2018 este de 600 de milioane de lei. Bugetul total al subvenţiilor de dobîndă şi al comisioanelor este de 5 milioane de lei, suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. Garanţia de stat se acordă prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi a Fondului Român de Contragarantare, iar dobînzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditelor garantate se suportă din bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. MFP precizează că durata maximă de creditare este de 10 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *