Coşul minim de consum pentru un trai decent s-a scumpit

Coşul minim de consum pentru un trai decent s-a scumpit

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii pentru luna septembrie 2019 a urcat la 6.954 lei pe luna, de la 6.762 lei, cât era anul trecut, se arată într-un studiu Syndex, Institutul de Cercetare a Calitaţii Vieţii realizat anul trecut, dar pentru care acum s-au actualizat datele.
Pentru calcule, s-a luat în considerare că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani.

Pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 5.918 lei pe lună (5.551 lei, anul trecut), pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 4.383 lei pe lună (4.167 lei, anul trecut), iar pentru o persoană adultă singură este de 2.684 lei pe lună (2.552 lei, anul trecut). Trai minim decent înseamnă, în concepţia celor care au realizat studiul, toate nevoile biologice şi sociale generale care sunt acoperite la un moment dat.

Acesta include alimentaţie echilibrată, haine şi încălţăminte noi, familia dispune de locuinţă cu un anumit grad de intimitate şi autonomie a membrilor, mobilată şi echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de a plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătăţii adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema, muzeu şi vacanţă o dată pe an. De asemenea, s-a luat în calcul şi posibilitatea de a constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de folosinţă sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a-şi ajuta apropiaţii în caz de nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *