Cei mai săraci europeni trăiesc în nord-estul României

Cei mai săraci europeni trăiesc în nord-estul României

Rata medie de compensare a angajaţilor din UE, reprezentând salarii, remuneraţii şi contribuţii sociale plătite de angajator a fost de 23 de euro pe oră, indică Oficiul European pentru Statistică Eurostat.

Astfel, potrivit datelor Eurostat, angajaţii europeni cel mai bine plătiţi muncesc în zona metropolitană Bruxelles şi în Luxemburg, unde primesc 44 de euro pentru o oră lucrată. De cealaltă parte, angajaţii cel mai prost plătiţi din UE sunt cei din trei regiuni din Bulgaria şi regiunea Nord-Est din România, unde pentru o oră de muncă primesc mai puţin de 4 euro. La nivelul UE, media remuneraţiei pe oră a fost de 23 euro pe oră.

Cele mai ridicate rate de compensare a angajaţilor se înregistrează deseori în zonele metropolitane ale capitalelor din Uniunea Europeană. Excepţiile sunt în Germania (Oberbayern), Marea Britanie (Inner London West), Italia (Provincia Autonoma di Bolzano/Bozen), Spania (País Vasco) şi Grecia (Dytiki Makedonia). În ceea ce priveşte salariile minime plătite în ţările UE, acestea variau, la 1 ianuarie 2019, de la 286 euro, în Bulgaria, la 2.071 euro, în Luxemburg, în cele 22 de state membre ale Uniunii Europene care au un salariu minim pe economie.

Ţările în care nu există un astfel de salariu sunt Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia. În rândul celor 22 de state membre incluse în statistica Eurostat, cel mai ridicat salariu minim din UE îl depăşeşte de şapte ori pe cel mai scăzut. Astfel, cele 22 de state membre ale UE care au un salariu minim pe economie pot fi împărţite în trei grupuri: cele din est, cu salariul minim lunar mai mic de 600 de euro, cele din sud, cu salariul minim lunar între 650 euro şi puţin peste 1.000 de euro, şi cele din nord-vest, cu salariul minim lunar mai mare de 1.450 de euro.

În luna ianuarie 2019, cel mai mic salariu minim brut lunar din Uniunea Europeană se înregistra în Bulgaria (286 euro), Letonia (430 de euro), România (446 euro), Ungaria (464 euro), Croaţia (506 euro), Cehia (519 euro), Slovacia (520 euro), Polonia (523 euro), Estonia (540 euro) şi Lituania (555 euro). În alte cinci ţări membre, salariul minim lunar se situa între 650 euro şi puţin peste 1.000 de euro: Grecia (684 euro), Portugalia (700 euro), Malta (762 euro), Slovenia (887 euro) şi Spania (1.050 euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *