Ce a pregătit Guvernul pentru angajaţi, pensionari şi veteranii de război

Executivul a stabilit, în cea mai recentă şedinţă de Guvern, cît va fi salariul minim brut în 2019, ce se va întîmpla cu voucherele de vacanţă, de unde vor fi luaţi banii pentru pensiile rămase de plată în acest an şi cu cît va creşte cuantumul ajutorului anual acordat veteranilor, văduvelor şi răniţii de război.

Astfel:
• Salariul minim brut va fi majorat, din ianuarie 2019, de la 1.900 de lei la 2.080 de lei pentru angajaţii cu studii medii şi la 2.350 de lei pentru cei cu studii superioare şi cu un an vechime. În final, din 2.050 de lei, angajatul va pleca acasă cu 1.247 de lei. Acum, din salariul minim brut de 1.900 de lei, salariatul ia în mînă 1.162 de lei. Practic, majorarea de 150 de lei la leafă înseamnă doar 85-87 de lei în buzunar. Asta pentru că din salariul brut se scad 35% contribuţii sociale şi de sănătate, iar din 150 de lei, 52,5 lei ajung iarăşi la stat. Din ce rămîne, statul mai ia un impozit de 10%, adică alţi 9,75 de lei. Aproximativ 1,3 milioane de angajaţi din România au contracte pe salariul minim, adică un sfert din numărul total al angajaţilor, potrivit unui studiu din vara anului trecut, realizat de Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, Academia Română, Academia de Studii Economice şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii. În schimb, un studiu realizat în această vară de Patronatul Investitorilor Autohtoni arată că 46% dintre contractele de muncă sînt pe salariul minim, ceea ce înseamnă 2,89 de milioane din 6,3 milioane de contracte.

• Voucherele de vacanţă, în valoare de 1.450 de lei, vor fi acordate bugetarilor şi în 2019 şi 2020. În acest an, peste 1,2 milioane de angajaţi au primit vouchere de vacanţă, pe care le-au putut folosi în unităţi de cazare din România.

• Banii de pensii s-au terminat, aşa că Guvernul ia peste 43 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru pensionari. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că s-a ajuns la această situaţie pentru că s-au înregistrat cheltuieli mai mari decît cele estimate iniţial, din cauza noilor dosare de pensionare introduse în plată. Pentru plata pensiilor şi a ajutoarelor de bătrîneţe şi pentru achitarea comisionului poştal aferent sînt necesari 42.566.000 de lei, astfel că bugetul Ministerului Muncii va fi suplimentat cu această sumă.

• Veteranii de război şi văduvele veteranilor vor primi un ajutor pentru acoperirea unor cheltuieli cu energia termică şi energia electrică. Suma acordată acestora va creşte de la 370 de lei la 400 de lei. De ajutorul anual vor beneficia 7.380 de persoane. Banii vor fi distribuiţi odată cu pensia din luna decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *