Asociaţia service-urilor auto vrea să nu se promulge noua lege RCA

Asociaţia service-urilor auto vrea să nu se promulge noua lege RCA

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a solicitat astăzi, în mod oficial preşedintelui Klaus Iohannis, să nu promulge noua lege a RCA

ASSAI cere preşedintelui să retrimită legea Legislativului pentru corectarea unor articole care îi afectează pe păgubiţii RCA, motivînd solicitarea prin faptul că actul normativ ar conţine prevederi care intră în contradicţie cu Constituţia şi alte legi importante.
Asociaţia service-urilor a anunţat, ieri, într-un comunciat, că se declară profund îngrijorată de forma în care noua lege, cu impact asupra a şase milioane de proprietari de autovehicule din România şi asupra multor pieţe, a fost adoptată de către Parlament. “Legea RCA este o «lege a fricii», această lege fiind izvorîtă şi construită pe fondul temerii instinctive a politicienilor de protestele transportatorilor, simulacrul de dezbateri din Camera Deputaţilor fiind purtat, în realitate, doar cu trei părţi: transportatori, asigurători şi ASF”, arată comunicatul ASSAI.
Asociaţia argumenează că reprezentanţii a 14% din totalul proprietarilor de autovehicule, cît reprezintă sectorul de transport, au simţit vulnerabilităţile „unui Parlament îngrozit de prespectiva unor noi proteste”, astfel că parlamentarii au fost de acord cu adoptarea unor articole nocive pentru păgubiţii RCA.
“Dincolo de modul caragialesc în care au decurs dezbaterile din Camera Deputaţilor, faptul că avem în sfîrşit o lege a RCA-ului este foarte bine, păcat că aceasta conţine prevederi care vor afecta peste 270.000 de păgubiţi RCA în fiecare an”, mai arată ASSAI.
Asociaţia cere modificarea a două prevederi din lege: termenul de plată a despăgubirilor, care a fost majorat de patru ori, de la zece zile în prezent la 40 de zile, şi plata despăgubirilor stabilite în baza unor preţuri de referinţă, în condiţiile în care în România nu există un sistem de preţuri referinţă pentru bunuri şi servicii.
De altfel, ASSAI este a doua organizaţie importantă, după Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), care afirmă că noua lege a RCA votată în Parlament serveşte doar interesele patronilor de firme de transport şi afectează interesele şoferilor obişnuiţi. UNSICAR a anunţat că va notifica Comisia Europeană, în cazul în care legea RCA va fi promulgată, întrucît consideră că prevederile acesteia sînt anticoncurenţiale.
De asemenea, uniunea brokerilor avertizează că noua lege rezolvă pe termen scurt problema punctuală a “unui segment foarte îngust de clienţi, cu o rată a daunei foarte mare”, făcînd referire la patronii de firme de transport, care au organizat proteste şi au cerut îngheţarea preţurilor RCA, şi “defavorizează cea mai mare parte a consumatorilor de poliţe RCA, în principal persoanele fizice”.Brokerii consideră că doar concurenţa reală pe piaţa RCA va regla cu adevărat tarifele, iar orice formă artificială de plafonare a tarifelor poate avea ca efect principal o protecţie inadecvată a şoferilor şi nu poate promova şi atrage investiţii serioase în această piaţă, “ci doar limitează concurenţa şi modelele de business ale brokerilor şi asigurătorilor”.
Guvernul a îngheţat tarifele RCA în perioada 18 noiembrie 2016 – 18 mai 2017, printr-o Ordonanţă de Urgenţă aprobată la presiunile patronatelor din transportul rutier. În prezent, pe această piaţă activează nouă jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama, Uniqa şi Grawe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *