Asistații social primesc mai mulți bani de la Guvern: Indicatorul social de referință va crește în fiecare an

Asistații social primesc mai mulți bani de la Guvern: Indicatorul social de referință va crește în fiecare an

Deputații au adoptat propunerea legislativă conform căreia valoarea indicatorului social de referință va fi actualizat, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală inflației anului precedent.

Mai exact, este vorba de propunere legislativă pentru completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă care a fost adoptată de Camera Deputaţilor în data de 30 iunie cu 295 de voturi pentru, 0 voturi contra şi 0 abţineri.

Indicatorul social de referinţă se foloseşte, în principal, la calcularea indemnizaţiei de şomaj şi a ajutoarelor pentru încălzire. Dacă propunerea legislativă intră în vigoare, actualizarea ISR se va face începând cu 1 martie 2022. De asemenea, valoarea anuală a indicatorului social de referinţă este avută în vedere la elaborarea legilor bugetare anual, aşa cum este prevăzut în propunere.

Valoarea indicatorului social de referinţă este stabilită în prezent la 500 lei. Indicatorul social de referinţă este definit în legislaţie drept unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti – cu excepţia indemnizaţiei de şomaj – suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj în vederea încadrării în muncă a anumitor categorii de persoane.

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare, trebuie promulgată de şeful statului şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *