ANRE va recalcula în minus tarifele, după ce Concurenţa a dat amenzi record

ANRE va recalcula în minus tarifele, după ce Concurenţa a dat amenzi record

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va reduce tarifele de distribuţie, după ce va primi decizia Consiliului Concurenţei cu privire la investigaţia din care a rezultat că au fost prejudiciaţi consumatorii, se arată într-un comunicat al ANRE.

Au fost păgubiţi şi clienţii Electrica

„ANRE nu a primit, pînă în prezent, decizia Consiliului Concurenţei cu privire la investigaţia desfăşurată. În momentul în care o vom primi, vom declanşa procedurile privind calculele de modificare a tarifelor de distribuţie, în sensul reducerii lor, luînd în considerare efectele cumulate ale achiziţiilor de contoare, în perioada 2008 -2015“, spun oficialii ANRE. La finalul săptămînii trecute, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat că va recomanda ANRE scăderea tarifelor la electricitate, după ce o investigaţie a Consiliului a relevat faptul că mai multe companii din energie s-au înţeles între ele, cauzînd prejudicii consumatorilor. „Mai multe companii au fost păgubite. Au participat şi oameni din interiorul Electrica, deci într-un fel s-au furat singuri. Am sancţionat şi compania Electrica, întrucît au fost păgubiţi clienţii ei. Ta-rifele acestea umflate s-au dus către clienţi. Am sancţionat compania şi, în premieră, vrem ca împreună cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie să recuperăm prejudiciul creat clienţilor acestor companii care au fost păgubite şi care au transferat această pagubă către clienţii lor“, a spus Chi-riţoiu.

Ani buni preţurile au fost exagerate

Potrivit acestuia, este greu de stabilit prejudiciul adus consumatorilor de energie, întrucît este vorba de licitaţii care s-au întins pe o perioadă de mai mulţi ani. „Vorbim de ani buni în care preţurile au fost exagerate. Aici rolul-cheie îl va avea ANRE, pentru că este menirea lor să calculeze preţul corect. Îi vom sprijini cu datele pe care le-am obţi-nut în cursul investigaţiei“, a mai arătat preşedintele Concurenţei. El a precizat că modul cel mai simplu în care se poate recupera prejudiciul este scăderea tarifelor de distribuţie, lucru, pe care, de altfel, îl va recomanda celor de la ANRE. La rîndul său, Ni-culae Havrileţ, consilier al ministrului Energiei şi fost preşedinte al ANRE, a susţinut că, în urma investigaţiei Consiliului Concurenţei pe această piaţă, consumatorii ar trebui să simtă o scădere a ta-rifelor de distribuţie. „Prin această intervenţie a Consiliului Concurenţei, societatea în cauză trebuie să refacă ta-rifele şi acest lucru se rea-lizează prin scăderea nivelului tarifelor practicate de societate“, a spus Havrileţ. La începutul acestui an, Consiliul Concurenţei a anunţat că a sancţionat cu 73 de milioane de lei şase companii, printre care şi Electrica, pentru încheierea a două înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice. Electrica a anunţat, tot la începutul anului, că sancţiunea primită este în cuantum de circa 10,801 milioane lei, reprezentînd 2,98% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar 2016. Compania a precizat că va contesta această amendă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *