Analiză: euro va depăşi 4,76 lei, iar ROBOR va ajunge la 3,13%

Analiză: euro va depăşi 4,76 lei, iar ROBOR va ajunge la 3,13%

Analiştii CFA România anticipează, pentru următoarele 12 luni, o rată medie a ROBOR la trei luni de 3,13%, un curs de schimb de 4,7651 lei pentru un euro şi o rată a inflaţiei în creştere, arată Indicatorul de Încredere Macroeconomică pentru februarie 2018.

Rata inflaţiei se va majora 

Potrivit documentului, la nivelul lunii februarie, Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică s-a majorat cu 0,7 puncte, pînă la valoarea de 46,7 puncte, în timp ce indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 9,9 puncte, pînă la 67,1 puncte. De asemenea, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 3,8 puncte, la 36,6 puncte. În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 81% dintre analiştii CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,7021 lei pentru un euro, iar pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7651 lei. Peste 84% dintre participanţii la cercetarea CFA România sînt de părere că rata inflaţiei se va majora în următoarele 12 luni. La momentul realizării sondajului, rata inflaţiei avea o valoare de 4,32%. În acelaşi timp, 96% dintre analişti consideră că ratele de dobîndă la leu pentru scadenţa la trei luni se vor majora. Rata medie a ROBOR cu scadenţa la trei luni anticipată peste 12 luni este de 3,13%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denonimate în lei cu scadenţă la 5 ani este de 4,60%. În acest context, pentru scadenţele pe termen scurt, CFA România anticipează dobînzi negative.

Activele imobiliare sînt supra-evaluate

Potrivit datelor publicate, luni, de Banca Naţională a României, ROBOR la trei luni era la 2,05%. CFA România menţionează că, începînd cu luna februarie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate două noi întrebări, referitoare la cum este considerat preţul acţiunilor listate pe Bursa de Valori Bucureşti, respectiv cum este considerat preţul activelor imobiliare din oraşele din România. În ceea ce priveşte prima întrebare, conform răspunsurilor, nu există o opinie clară, în timp ce la a doua întrebare aproximativ 55% dintre participanţi sînt de părere că activele imobiliare sînt supra-evaluate. Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de CFA România în luna mai 2011, reprezentînd un indicator prin care doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămînă a fiecărei luni, iar participanţii sînt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA. Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a şase întrebări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *