ANAF: Atenţionări tuturor persoanelor fizice cu datorii la stat în ultimii cinci ani

ANAF

Toţi datornicii persoane fizice vor primi, din 15 noiembrie, decizii de impunere pentru datoriile acumulate în ultimii cinci ani. Termenul limită pentru plată va fi luna martie, la fel ca în cazul celor care au depus Declaraţia Unică, dar dacă persoanele cu datorii vor plăti pînă la finele lunii decembrie, vor primi o reducere al cărei nivel nu a fost stabilit încă, dar va fi de cel puţin 10% din valoarea datoriilor, a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

ANAF va termina în octombrie centralizarea datoriilor pe care le au persoanele fizice la stat, urmînd ca, din 15 noiembrie, toţi oamenii care au restanţe să primească decizii de impunere pentru datoriile cumulate în ultimii cinci ani.

„Octombrie este termenul pînă la care colegii mei vor centraliza toate aceste informaţii şi vom pune ca termen legal, ca să fie coerenţă în piaţă, martie 2019 termen de plată, la fel ca şi la cei care sînt anul acesta cu veniturile estimate. Dacă respectivii contribuabili plătesc pînă la finalul lui decembrie, atunci vom propune un discount substanţial, de minim 10%. Statul nu a avut rol activ, nu a informat contribuabilul cînd trebuia. Acum, dacă tot venim cu o astfel de centralizare, ca să fie un moment T zero, trebuie şi un stimul consistent pentru ca oamenii să plătească”, a declarat ministrul.

El a completat că nu există încă o situaţie clară a datoriilor persoanelor fizice şi de aceea are loc această acţiune. „Mulţi nici nu ştiu că au datorii“, a spus ministrul. În cazul în care ANAF va emite anul acesta o ultimă decizie de impunere care să centralizeze toate restanţele, aceasta ar trebui să acopere cinci ani, respectiv 2013, 2014, 2015, 2016 şi 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *