Amnistie fiscală în principal pentru companiile publice

Eugen Teodorovici

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat ieri că îşi doreşte ca prin amnistie fiscală, redenumită restructurare financiară, Guvernul să dea o sansă în principal companiilor publice, care au datorii mari către stat, să se salveze de la închidere.
Ministrul a precizat că amnistia fiscală ar putea fi inclusă într-un pachet de măsuri pentru mediul privat anunţat pentru luna mai.
„Restructurarea aceasta financiară este o măsură pe care o avem la nivel de Guvern în atenţie. Eu îmi doresc foarte mult ca luna mai să fie luna în care să venim, ca echipă guvernamentală cu un pachet de măsuri pentru mediul privat, pachet care să cuprindă, printre altele, şi această măsură de restructurare financiară”, a spus Teodorovici. Ministrul Finanţelor Publice a adăugat că cei care se dovedeşte că nu şi-au plătit în acest an datoriile la stat nu vor putea beneficia de o astfel de masură.

Eugen Teodorovici consideră că restructurarea financiară ar fi o şansă în special pentru marile companii de stat.
„Pe noi ne interesează să dam o şansă în principal marilor companii publice, pentru că acestea, in anii care urmează, nu mai pot fi sustinute de către stat aşa, pe diverse căi. Comisia Europeană, ştiti foarte bine, spune foarte clar: domnule, este ajutor de stat ilegal, trebuie să recuperezi. Şi atunci, peste un an, doi, trei, cinci sau aşa mai departe, este acest risc că aceste companii să poată fi închise. Şi atunci, dacă suntem un Guvern responsabil, cum spun eu că suntem şi marea parte a românilor spune acest lucru, trebuie să acţionam în acest fel”, a afirmat ministrul.

Potrivit lui Teodorovici, această amnistie fiscală ar urma să includă ştergerea penalităţilor şi dobânzilor datorate şi eşalonarea datoriei de bază, în aşa fel încât tranşele de rambursare să nu afecteze dezvoltarea economică a companiei, iar „compania să nu aibă presiunea plăţii către stat”. Ministrul a dat asigurări ca acelaşi mecanism se va aplica şi companiilor private. Eugen Teodorovici a mai declarat că, din pachetul de măsuri pe care urmează să îl anunţe luna viitoare, mai fac parte unele legate de capitalul negativ pentru companii şi de facilităţi acordate societăţilor care îşi plătesc la timp dările către stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *