Amenzile pentru nerespectarea izolării sunt neconstituționale. Se vor anula?

Amenzile pentru nerespectarea izolării sunt neconstituționale. Se vor anula?

Curtea Constituțională a admis parțial ieri contestația făcută de Avocatul Poporului fată de OUG 36/2020 care stabileste amenzi pentru nerespectarea restrictiilor, iar amenzile date ca urmare a nerespectării stării de urgență au fost declarate neconstituționale de către CCR. Legea nu este suficient de previzibilă și nu există criterii clare stabilite de lege care să impună cuantumul amenzilor, ci acestea se stabilesc arbitrar de către forțele de ordine, potrivit judecătorilor CCR.
De asemenea, CCR a fost de părere că și cuantumul acestor amenzi este prea mare în raport cu posibilitățile financiare ale populației. Amenzi între 2.000 și 20.000 de lei, într-o țară cu pensie medie de 1.200 lei și un salariu mediu de puțin peste 3.000 de lei. Totuși, amenzile vor fi anulate doar după contestarea în Instanță. „Instanțele noastre, care și asa sunt foarte aglomerate, s-ar putea trezi cu zeci de mii de procese”, a declarat Renate Weber. Totuși, amenzile nu vor fi anulate automat, ci doar după contestarea în Instanță de către cetățeni, și asta dacă este respectat termenul de contestare.

Avocatul Poporului vrea acum ca Orban să dea OUG pentru anularea amenzilor
Renate Weber a declarat la Digi 24, că dacă așa va arăta decizia, nu este ceea ce aștepta fiindcă Instanțele vor fi foarte aglomerate și cere guvernului Orban să dea OUG pentru anularea lor. „Instanțele noastre, care și asa sunt foarte aglomerate, s-ar putea trezi cu zeci de mii de procese”. „Ar fi înţelept din partea Guvernului, în funcţie de hotărârea CCR, să vină cu o OUG prin care să anuleze aceste amenzi, că îi spune amnistie sau altfel, în aşa fel încât să se aplice tuturor. Vorbim de lume necăjită care dintr-odată s-a trezit cu amenzi uriaşe”, a spus Renate Weber. Ea confirmă că amenzile primite nu sunt anulate prin decizia Curţii Constituţionale, și crede că trebuie dată o eventuală ordonanţă de urgenţă pentru evitarea supraîncărcării instanţelor de judecată.

„Amenzile nu se anulează“
Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, a declarat la Digi 24, că se aștepta la această decizie deoarece prevederile pentru modul in care se dau amenzile, in special cuantumul acestora, erau neclare. Zegrean spune că poliția poate da amenzi în continuare pe baza OUG 1, dar cuantumul va fi de 100-5000 maxim. Adrian Toni Neacşu, fost judecător CSM, în prezent avocat, spune că decizia CCR de ieri nu anulează automat amenzile date în starea de urgenţă. „Nu urmează un val de plângeri în instanţă, nu se anulează amenzile”, spune fostul judecător. „Sigur că fiecare va putea să se adreseze instanţei, dar nu în sensul că se anulează. (…) S-a luat doar în discuţie ca fiind neconstituţională majorarea cuantumului amenzii, nu că este neconstituţional să dai amenzi în starea de urgenţă. Nu asta prevede ordonanţa de astăzi, care a fost declarată neconstituţională”, a spus Adrian Toni Neacşu, pentru Mediafax. „Cei care au luat amenzi între 5.000 lei şi 20.000 lei o să se adreseze instanţei. Ulterior, instanţa, în cel mai bun caz, stabileşte valoarea amenzii la 5.000 sau, dacă sunt alte motive, să o anuleze. Însă nu ca urmare a deciziei CCR. Deci nu urmează un val de plângeri în instanţă, nu se anulează amenzile”, explică avocatul. Potrivit avocatului, judecătorii CCR au avut în vedere doar ordonanţa 34/2020 care prevedea majorarea amenzilor date în starea de urgenţă. Până acum au fost date peste 300.000 de amenzi în baza ordonanţei care instituie starea de urgenţă. Marcel Vela a anunţat la începutul lunii mai că suma totală a amenzilor este de 120 de milioane de euro. Potrivit ministrului, banii ar fi urmat să se ducă în sistemul medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *