Un an de viaţă al câinelui nu este echivalentul a şapte ani de viaţă ai omului

Un an de viaţă al câinelui nu este echivalentul a şapte ani de viaţă ai omului

Atunci cînd oamenii spun că un an al cîinelui este echivalentul a şapte ani umani, afirmaţia trebuie puţin studiată. Adevărul care iese la iveală este că viaţa prietenul cel mai bun al omului este mai complexă de atît. Nu se ştie cu exactitate cine a venit cu această regulă. Sunt şi altele asemănătoare. O inscripţie de secol XIII de la Westminster Abbey precizează că raportul este de 9 la 1, zicînd că speranţa de viaţă a cîinilor este de 9 ani, iar cea a omului de 80. Naturalistul francez din secolul al XVIII-lea, Georges Buffon, a pus raportul la 9 sau 10 la 1.

Raportul de 7 la 1 nu e real 

Probabil, cîndva, cineva a spus că speranţa de viaţă a omului este de 70 de ani, iar a cîinelui de 10, ajungînd la raportul de 7 la 1, scrie Curiosity. Totuşi, acest raport nu poate fi adevărat, cel puţin nu într-un sens liniar, aşa cum se interpretează. Spre exemplu, cîinii se pot reproduce la un an, iar unii trăiesc chiar mai bine de 20 de ani. Dacă un an de viaţă al omului ar echivala cu 7 ani de viaţă ai omului, atunci oamenii ar trebui să aibă copii la vîrsta de 7 ani şi cei mai bătrîni ar avea mai mult de 15 de ani. De asemenea, nu toţi cîinii au aceeaşi speranţă de viaţă, aceasta depinzînd de rasa din care face parte un anumit individ: cîinii mici sunt bătrîni la 11 ani, pe cînd rasele de cîini de talie mare îmbătrînesc în al şaptelea an de viaţă.

Primul an e cât 15 

Nu există un singur raport care ar fi valabil pentru toate rasele. În 1953, cercetătorul francez A. Labeau a dorit să vadă ce se află la baza acestei probleme. A analizat durata de viaţă a cîinilor şi a oamenilor şi le-a divizat în anumite elemente: pubertatea, cînd au devenit adulţi şi speranţa maximă de viaţă. A ajuns la concluzia că patrupezii nu îmbătrînesc paralel cu oamenii. La început, îmbătrînesc mai repede, apoi procesul încetineşte.
Calculele sale arată că un cîine de un an este echivalentul unui om cu vîrsta de 15 ani, iar un cîine cu vîrsta de 2 ani este echivalentul unui om de 24 de ani, iar apoi, fiecare an al cîinelui este echivalentul a 4-5 ani ai omului. Desigur, numerele pot varia în funcţie de rasa şi greutatea cîinelui, dar aceasta este o măsurătoare mult mai precisă decît mitul conform căruia un an de viaţă a cîinelui face cît şapte ani de viaţă ai omului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *