Românii vor plăti câte 2 lei garanţie pentru ambalaje (proiect)

Românii vor plăti câte 2 lei garanţie pentru ambalaje

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede că, pe lîngă preţul produsului pe care-l cumpărăm, vom plăti încă 2 lei pentru ambalaj. Aceşti bani reprezintă „garanţia de reciclare” şi vor fi recuperaţi dacă ducem ambalajul înapoi la magazin. Românii ar putea plăti cîte 2 lei garanţie pentru ambalajele produselor, bani pe care îi vor primi înapoi dacă reciclează ambalajul, potrivit unui proiect de ordonanţă al Ministerului Mediului, aflat în dezbatere publică.

Potrivit proiectului, magazinele care vînd produse ambalate în ambalaje reutilizabile vor fi obligate să le primească la schimb sau să ramburseze, la cererea cumpărătorului, valoarea garanţiei. „Operatorii economici care introduc pe piaţa naţională produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sînt obligaţi: a) să aplice sistemul garanţie pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/buc.; b) să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori”, scrie în proiectul de OUG. În prezent, există doar obligaţia de a scrie pe ambalaj că acesta e reutilizabil. De asemenea, în preţul final al produsului va trebui să fie evidenţiat preţul garanţiei în valoare de 2 lei.
În proiect e explicată şi ideea de sistem garanţie: „sistem prin care cumpărătorul, la achiziţionarea unui produs ambalat, plăteşte vînzătorului o garanţie sub forma unei sume de bani care îi este rambursată atunci cînd ambalajul este returnat”. „Operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sînt obligaţi să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea cumpărătorului, valoarea garanţiei”, scrie în proiectul de OUG, acum existînd doar obligaţia de a scrie pe ambalaj că acesta e reutilizabil.
Definiţia ambalajului primar o găsim în Legea nr. 249/2015: „ambalaj conceput şi realizat pentru a îndeplini funcţia de unitate de vînzare, pentru utilizatorul final sau consumator, în punctul de achiziţie”. În lege se va clarifica şi chestiunea dreptului la garanţie condiţionat de păstrarea ambalajului, textul de lege propus fiind următorul: „Se interzice condiţionarea, sub orice formă, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la garanţia produsului cumpărat de păstrarea ambalajului”, în contextul în care textul din prezent nu se referă expres la dreptul de garanţie, ci la drepturile consumatorului, în sens mai larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *