Parchetul General a publicat lista muniţiei folosite de Jandarmerie pe 10 august

Parchetul General a publicat lista muniţiei folosite de Jandarmerie pe 10 august

Parchetul General a publicat joi lista muniţiei folosită de Jandarmeria Română pe 10 august împotriva manifestanţilor din Piaţa Victoriei, precizînd că aceasta are „certificat de calitate şi garanţie“, precum şi „declaraţie de conformitate”. Procurorii mai precizează că în cauză au fost înregistrate pînă în prezent un număr de 211 de plîngeri penale şi au fost audiate 92 de persoane. Raul Pătraşcu, asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara şi fost consilier de stat pe probleme de sănătate în guvernul Cioloş, afirmă că gazele de tip CS, care s-au folosit în Piaţa Victoriei pe 10 august, „sînt clasificate ca arme chimice şi este interzisă utilizarea lor în război, conform convenţiei de la Geneva, art. I (5) din 1993”.

Comunicatul Parchetului General:
Avînd în vedere dezbaterile din spaţiul public privind tipul gazelor lacrimogene folosite de către Jandarmeria Română în timpul evenimentelor violente ce au avut loc în ziua de 10 august 2018 şi, respectiv, în noaptea de 10/11 august 2018, cu ocazia manifestaţiei din Bucureşti, Piaţa Victoriei, precum şi starea de îngrijorare produsă în rîndul persoanelor participante la miting şi care au fost expuse substanţelor folosite, pentru a da posibilitatea analizării şi stabilirii existenţei sau inexistenţei unor consecinţe medicale, arătăm următoarele:
În cursul zilei de astăzi, 16 august 2018, procurorii militari au ridicat, în temeiul ordonanţei, de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, documentele privind substanţele chimice deţinute şi folosite cu ocazia intervenţiei, precum şi mostre de muniţie neletală şi substanţe chimice. Precizăm că muniţia neletală şi gazele lacrimogene folosite au “certificat de calitate şi garanţie”, precum şi „declaraţie de conformitate”. Acestea sînt:
-cartuş calibru 38 mm cu efect iritant lacrimogen pentru armă lansator; tipul substanţei CS (orto-clorobenzalmalanonitril);
-grenadă de mînă cu efect iritant lacrimogen; tipul substanţei CS (orto-clorobenzalmalanonitril);
-pulverizator de capacitate mărită 6,6 l cu substanţă iritant lacrimogenă; tipul substanţei CS concentraţie 1%;
-pulverizator de mînă 60-100 ml cu substanţă iritant lacrimogenă; tipul substanţei OC (oleoresin-capsicum concentraţie 10%);
-pulverizator de mînă 400 ml cu substanţă iritant lacrimogenă; tipul substanţei OC (oleoresin-capsicum concentraţie 10%);
-pulverizator de mînă 150 ml cu substanţă iritant lacrimogenă; tipul substanţei CS (ortho-chlorbenzylidenmalononitrile concentraţie 1%);
cartuş calibru 40 mm pentru armă lansator cu efect iritant lacrimogen-încărcătură cu efecte multiple iritant lacrimogene CS (fumigen, acustic, luminos, de consternare, de iluminare, cinetic, de antrenament).
În cauză au fost înregistrate pînă în prezent un număr de 211 de plîngeri penale şi au fost audiate 92 de persoane.
De asemenea, menţionăm că a fost ataşat dosarului de urmărire penală Ordinul de intervenţie din data de 10 august 2018 întocmit de către comandantul acţiunii şi aprobat de prefectul municipiului Bucureşti prin contrasemnare.
În prezent se desfăşoară activităţi investigative de anvergură pentru identificarea persoanelor implicate în comiterea violenţelor, inclusiv din rîndul forţelor de ordine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *