Numărul divorţurilor după 20 de ani de căsnicie s-a dublat în ultimii 30 de ani

Numărul divorţurilor după 20 de ani de căsnicie s-a dublat în ultimii 30 de ani

Motivele nu sunt foarte clare, dar simptomul e confirmat statistic: numărul românilor care înaintează actele de divorţ după mai bine de 20 de ani de căsătorie s-a dublat. În 1990, aveam puţin peste 4000 de cupluri care depăşiseră pragul critic de 20 de ani de viaţă în comun şi care voiau să divorţeze. Anul trecut, peste 8.200 de cupluri au înaintat actele de divorţ după 20 de ani de când şi-au jurat să-şi fie alături „la bine şi la rău”. E şi o expresie a libertăţilor de după Revoluţie, dar unii ar putea interpreta această evoluţie ca o degradare a vieţii de cuplu. De menţionat că statistic, suntem printre primii în Europa care divorţează după 20 de ani de mariaj (ca pondere la suta de mii de locuitori).

Procentual, numărul divorţurilor a scăzut mai mult în mediul urban (-10,1%) faţă de mediul rural (- 6,5%), comparativ cu anul anterior; în mediul urban s-au înregistrat de 2,2 ori mai multe divorţuri decât în mediul rural, rata divorţialităţii fiind de 1,8 ori mai mare în mediul urban faţă de mediul rural. Ponderea primului divorţ în numărul total al divorţurilor a fost de 93,3% pentru bărbaţi şi de 93,8% pentru femei. Valoarea maximă a numărului de divorţuri de rangul I s-a înregistrat la grupa de vârstă 35-39 ani pentru bărbaţi, şi la grupa de vârstă 30-34 ani pentru femei. Raportul dintre numărul căsătoriilor încheiate şi cel al divorţurilor pronunţate prin hotărâre judecătorească definitivă sau pe cale administrativă a fost de 3,8 la 1.

Repartizarea pe grupe de vârstă şi sexe a persoanelor care au divorţat prezintă următoarele aspecte:
-femeile din grupa de vârstă 30-34 ani şi bărbaţii din grupa de vârstă 35-39 ani deţin cea mai mare pondere 19,9% din numărul total al femeilor şi respectiv 21,4% din cel al bărbaţilor care au divorţat;
-numărul femeilor în vârstă de până la 30 ani care au divorţat a fost de 2,2 ori mai mare decât numărul bărbaţilor aparţinând aceleiaşi limite de vârstă;
numărul bărbaţilor de 30 de ani şi peste care au divorţat a fost de 1,2 ori mai mare decât cel al femeilor din aceeaşi grupă de vârstă.

Comparând vârsta medie la divorţ cu vârsta medie la căsătorie (31,9 ani – bărbaţi, 28,5 ani – femei) se poate observa că secvenţa de viaţă maritală durează în medie 8,9 ani pentru bărbaţi, respectiv 8,7 ani pentru femei în cazul cuplurilor care au divorţat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *