Marea Britanie a întrerupt cooperarea cu SUA în domeniul informaţiilor

Marea Britanie a întrerupt cooperarea cu SUA în domeniul informaţiilor

Marea Britanie a decis suspendarea schimbului de informaţii cu SUA în cazul anchetei asupra atentatului din Manchester, după ce în presa americană au apărut informaţii importante care ar fi fost dezvăluite de serviciile secrete americane.

Poliţia britanică nu mai colaborează cu Statele Unite după ce cotidianul The New York Times a publicat fotografii cu fragmente din bomba folosită în atacul de la Manchester Arena. Oficialii britanici au fost revoltaţi pentru că dezvăluirea acestor probe pune în pericol ancheta.
Poliţia din Manchester adaugă că speră să-şi reia în mod normal relaţiile în domeniul schimbului de informaţii “curînd”, însă în prezent este “furioasă”.
Anterior, în presa americană apăruse fotografia atacatorului Salman Abedi, la 24 de ore de la atentatul în care au murit 22 de persoane, iar alte 119 au fost rănite. Ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, a spus că este “iritată” de dezvăluirea identităţii lui Abedi şi a avertizat Washingtonul “să nu se mai întîmple”.
Joi, la summitul NATO de la Bruxelles, premierul britanic Theresa May se va întîlni cu preşedintele SUA Donald Trump şi va discuta cu el despre scurgerile de informaţii. Oficialii britanici cred că agenţii americane în domeniul aplicării legii, şi nu Casa Albă, se află în spatele acestor divulgări.
Două persoane au fost arestate joi dimineaţă în urma atacului de la Manchester Arena, numărul celor aflaţi în custodia poliţiei ajungînd la opt. Printre cei arestaţi se află şi fratele lui Abedi, Islamil Abedi, în vîrstă de 23 de ani. Tatăl atacatorului, Ramadan Abedi, şi fratele mai mic al lui Salman Abedi, Hashem Abedi, care locuiesc în Libia, au fost şi ei arestaţi de Rada, miliţia din Tripoli. Oficialii libanezi susţin că Hashem ştia de atacul plănuit de fratele său. Potrivit autorităţilor, se încearcă oprirea unei reţele care ar avea legături cu atacatorul sinucigaş Salman Abedi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *