Exercițiu demonstrativ organizat de jandarmi cu prilejul aniversării a 168 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române

Exercițiu demonstrativ organizat de jandarmi cu prilejul aniversării a 168 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române

Cu prilejul aniversării a 168 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași a desfășurat o serie de activități în sala Barbu Știrbei și pe platoul din fața Centrului Cultural Județean Călărași.

Programul a început la ora 10:00 cu o ședință festivă, urmată de  prezentarea de tehnică și materiale din dotarea jandarmeriei călărășene. La ora 11.00 a urmat un exercițiu tactic cu tema „Organizarea şi executarea intervenţiei împotriva unor persoane care folosesc arme de foc şi eliberare de ostatici”.

           La acest exercițiu au participat efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași, Direcției Județene de Informații Călărași și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași.

Publicul prezent a urmărit următorul scenariu:

 În data de 03.04.2018, ora 11.00, o patrulă auto, formată din trei jandarmi, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu în zona centrală a municipiului Călăraşi, observă pe platoul din faţa Centrului Cultural Judeţean Călăraşi un autovehicul neînmatriculat a cărui prezenţă nejustificată pare suspectă. În autovehicul se află 3 persoane cu cagule, manifestând o stare de nervozitate la observarea patrulei de jandarmi. La  apropierea patrulei, aceştia au deschis uşile maşinii fugind în direcţii diferite. La nivelul unităţii sunt declaşate procedurile de interveţie pentru situaţia generată şi se dispune deplasarea la faţa locului a forţelor necesare  pentru intervenţie.

Se alertează Grupa 1 Acţiuni Speciale şi Antiteroriste din cadrul I.J.J. Călăraşi şi se trimite la faţa locului. Se constituie punctul de comandă înaintat, în curtea interioara a prefecturii, care preia conducerea activităţilor din teren. Se solicită spijinul subunităţii antiteroriste din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Constanţa, care, la data şi ora producerii evenimentului, se afla în executarea unei acţiuni specifice pe raza municipiului Călăraşi.

Se solicită, prin negociator, eliberearea persoanei, dar cererea este refuzată. Întrucât se constată eşuarea negocierii şi un comportament din ce în ce mai agitat al agresorilor, se ia decizia intervenţiei în forţă, transmiţându-se echipelor de asalt că principalul obiectiv este salvarea ostaticului.

Ţinând cont de afirmaţiile făcute de agresor, punctul de comandă înaintat dispune folosirea câinelui de serviciu specializat pentru detectarea de substanţe explozive solicitând şi prezenţa Echipei de Intervenţie Antiteroristă/Contrateroristă Pirotehnică din cadrul D.J.I. Călăraşi, care execută următoarele activități:

            – investigarea la fața locului, cu utilizarea aparaturii și tehnicii din dotare;

            – inspectarea cu aparatul cu raze X;

            – confirmarea prezenței unor elemente de interes pirotehnic;

            – evaluarea obiectului suspect ca periculos și neutralizarea acestuia prin disrupere mecanică;

            – recoltarea probelor rezultate în urma neutralizării;

            – asanarea zonei pentru revenirea la starea de siguranță.

Exercițiu demonstrativ organizat de jandarmi cu prilejul aniversării a 168 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române

La activitățile desfășurate au asistat prefectul județului Călărași, Iacob George, primarul municipiului Călărași, șefi ai instituțiilor aparținând M.A.I, reprezentanți ai instituțiilor publice din municipiul Călărași, foști comandanți ai jandarmeriei călărășene precum și reprezentanți ai partidelor politice și mass-media locală.

 

Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași adresează sincere mulțumiri pentru prezență în acest moment aniversar și totodată, în spirit de sărbătoare, urarea Sărbători Pascale Fericite alături de cei dragi!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *