De Sfântul Andrei se pune grâu la încolţit

De Sfântul Andrei se pune grâu la încolţit
De Sfântul Andrei se pune grâu la încolţit

În ajun de Sf. Andrei se pune grîu la încolţit, ca să vezi cum îţi va fi norocul în anul care vine. Aşa că, nu uita să cumperi boabele din timp și să le ai pregătite.
Prăznuit în fiecare an pe 30 noiembrie, Sfîntul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, considerat și ocrotitorul României sau patronul spiritual al românilor, fiind cel despre care se crede că a adus pentru prima dată religia creștină pe teritoriul țării noastre.
Ziua Sfîntului Andrei e marcată de superstiţia legată de viitor sau de soartă. De aceea, se spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grîu pus în ajun şi să îl îngrijească pînă la Anul Nou. Se ia o mînă de grîu şi se seamănă într- un ghiveci cu pământ sau într-o farfurie mai înaltă.
Apoi se acoperă boabele de grîu cu un strat subţire de pămînt. Grîul trebuie aşezat la fereastră, pentru a beneficia de lumină suficientă şi căldură. Conform tradiţiei, grîul pus la încolţit cu prilejul zilei de Sfîntul Andrei “spune” cîte ceva despre viitorul celui care l-a plantat. De Anul Nou, cum arată grîul aşa va fi şi sănătatea şi norocul acestuia în noul an.
Dacă firele sînt zdravene şi înalte, se spune că persoana care l-a plantat va fi norocoasă şi sănătoasă în noul an. Ţăranii spun că un grîu frumos înseamnă şi o recoltă bogată pe cîmpuri şi în livezi în anul care vine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *