Consumul de droguri în România a crescut faţă de anii trecuţi

Consumul de droguri în România a crescut faţă de anii trecuţi

Un raport al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) al situaţiei drogurilor din România arată că cel mai consumat drog în România este cannabisul şi că de la ultimul studiu realizat în 2013 consumul de droguri a crescut.

În România în afară de cannabis se mai consumă noile substanţe psihoactive, cocaină şi LSD, ecstasy, ciuperci halucinogene, heroină, amfetamine şi ketamină.
“Cannabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România, atît în populaţia generală, cît şi în cea şcolară. De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal (februarie 2014) şi implementarea măsurilor privind tratamentul ca alternativă la închisoare, a devenit şi drogul principal pentru care se solicită cu preponderenţă asistenţă în sistemul de tratament ambulatoriu. După o perioadă de declin, sînt semne ale creşterii consumului de noi substanţe psihoactive în rîndul populaţiei generale, în special al tinerilor. Totuşi, problemele relaţionate cu acestea sînt în declin, numărul cazurilor admiterilor la tratament sau a urgenţelor datorate consumului de NSP fiind în scădere faţă de anul anterior”, se afirmă în raportul ANA.
Rezultatele studiului arată o creştere a consumului de droguri în România de la ultimul studiu realizat în 2013, atît cel experimental de droguri ilicite (de la 6,6% la 7,6%), cît şi a consumului recent (de la 2,5% la 4,1%) şi cel actual (de la 1,1% la 1,7%).
România rămîne o ţară de tranzit pentru traficul de droguri, portul Constanţa fiind ruta alternativă preferată de grupările infracţionale pentru introducerea în Europa a cocainei.
Cannabisul rămîne cel mai capturat drog la nivel naţional, iar 52,9% din cantitatea totală de droguri confiscate reprezintă capturi de cannabis.

În 2016, 19 persoane au decedat în urma consumului de droguri, iar la nivel naţional au fost înregistrate 3.060 cazuri de urgenţe medicale în care a fost semnalat consumul cel puţin al unui drog ilicit (consum singular sau în combinaţie). Numărul de urgenţe medicale pentru consumul de droguri a crescut faţă de anii anteriori, în special pentru consumul de canabis, substanţe psihoactive şi heroină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *