Comisia Europeană: Propunere de renunţare la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă

Comisia Europeană: Propunere de renunţare la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă

Comisia Europeană va propune astăzi renunţarea la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă, în urma unei consultări la care au participat cîteva milioane de cetăţeni europeni, a declarat   preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează AFP.
“Oamenii doresc acest lucru şi o vom face”, a spus Jean-Claude Juncker într-un interviu acordat postului german de televiziune ZDF. “Acest lucru va fi decis astăzi” în cadrul executivului european, a spus Juncker, adăugînd că ideea este să se rămînă permanent la ora de vară.
Propunerea Comisiei are nevoie de aprobarea statelor membre UE şi a Parlamentului European.

Peste 5 milioane de oameni din întreaga Europă nu doresc să mai avem oră de vară, conform unui studiu la care au participat toate statele Uniunii Europene.
Şi românii au fost chestionaţi şi se înscriu în trend. Dacă medicii spun că schimbarea orei ne afectează organismul, astronomii avertizează că vom avea nopţi cu prea multă lumină şi asta ne va influenţa negativ. Sîntem în luna august 2018, iar vineri, în ultima zi de vară din punct de vedere calendaristic, soarele va răsări la ora 6.35. Noaptea se va retrage, însă, în faţa zorilor începînd cu ora 4.50. Anul viitor, în august, dacă n-am avea o oră în plus, soarele ar răsări la ora 5.35, însă afară s-ar lumina de la ora 3.50.
Aşadar, am avea nopţi cu mai multă lumină. Chiar şi aşa mulţi români spun că îşi doresc o singură oră pe tot parcursul anului. Oamenii spun că cel mai bine este să funcţionăm după ora naturală, pe tot parcursul anului.   Comisia Europeană a realizat cel mai mare studiu din istorie pe internet. La sondaj au participat 28 de ţări, printre care şi România. În total, aproape 5 milioane de oameni, dintre aceştia 80% au mărturisit că nu mai vor ora de vară chiar de anul viitor.
În luna februaire, peste 300 de deputaţi au votat în Parlamentul European pentru renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an şi au cerut Comisiei Europene să consulte toate statele membre în privinţa renunţării la ora de vară. În următoarele luni fiecare stat membru va decide dacă va rămîne la o singură oră sau nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *