Cercetătorii au aflat cum îşi exprimă caii bucuria

Cercetătorii au aflat cum îşi exprimă caii bucuria

Un nou studiu arată ca atunci cînd sînt bucuroşi, caii produc mai multe horcăituri. Descoperirea este importantă în îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor animale. Studiul condus de Mathilde Stomp, de la Université de Rennes din Franţa şi publicat în PLOS ONE, este primul care aduce dovezi ştiinţifice în acest sens, potrivit Science Daily.

Stomp şi colegii săi au evaluat producerea acestor zgomote la 48 de cai care trăiau în condiţii restrictive (precum şcolile de călărie, unde majoritatea timpului îl petreceau în grajduri individuale) sau în condiţii mai naturale (grajduri unde li se permitea să iasă şi să pască în aer liber).

Producerea horcăiturilor a fost strîns asociată cu situaţii pozitive şi cu o stare de bine interioară. Spre exemplu, caii din şcolile de călărie au produs de două ori mai multe horcăituri atunci cînd păşteau în aer liber decît atunci cînd erau în grajd. Mai mult, caii care trăiau în condiţii mai naturale emiteau mult mai multe sunete de acest gen decît cei din şcolile de călărie în contexte comparabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *