Cea mai lungă eclipsă de lună din acest secol se va produce în această noapte

Cea mai lungă eclipsă de lună din acest secol se va produce în această noapte

Cea mai lungă eclipsă de lună din acest secol se va produce în noaptea de vineri spre sîmbătă, totalitatea ei fiind de 103 minute, iar maximul, cînd Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, va fi înregistrat la ora 23.22.

Eclipsa va începe la ora 20.14, cînd Luna se va afla sub orizont. Intrarea în umbră va începe la ora 21.24, „la care veţi putea vedea cum marginea stîngă a Lunii va deveni mai puţin strălucitoare decît restul discului”, explică cercetătorii de la Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”.

Luna se va afla în totalitate în umbra pămîntului la ora 22.29. „Tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătînd nuanţe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind şi momentul în care începe totalitatea”.

Maximul eclipsei, cînd Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se produce la ora 23.22. „Atunci Luna nu se va afla foarte sus pe cer, la 20 de grade înălţime deasupra orizontului, înspre sud-est”.

Totalitatea durează 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 21, la diferenţă mică de eclipsele care vor avea loc pe 26 iunie 2029 şi 7 iulie 2047, care vor avea totalităţi cu durata de 102 minute.

„Momentul totalităţii este spectaculos pentru că Luna va fi colorată. Ce culoare va avea nu putem şti, însă va avea nuanţe de portocaliu-roşu-cărămiziu. Discul nu va fi colorat şi iluminat uniform, partea aflată mai aproape de centrul umbrei fiind mai întunecată (partea de jos a discului)”.

La ora 00.13, Luna începe să iasă din umbră, totalitatea luînd sfîrşit. „Urmăriţi în continuare Luna, pentru că va reveni treptat la strălucirea dinainte de eclipsă”, recomandă specialiştii.

La ora 01.19, Luna va ieşi complet din umbră, fiind mai deschisă la culoare, „probabil gălbuie în partea din dreapta jos a discului”.

Eclipsa se va încheia la ora 02.29, cu ieşirea Lunii din penumbra Pămîntului.

Eclipsa din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă totală din acest an şi a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 şi 2019. În total, fenomenul durează 374 de minute, iar faza de totalitate 103 minute.

Fenomenul va putea fi văzut din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia. Nu va putea fi văzut din America de Nord şi Sud, Japonia şi o parte din Rusia.

Pentru România, înălţimea Lunii în momentul de maxim nu va depăşi 24 de grade deasupra orizontului.

Următoarea eclipsă vizibilă din ţara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *