Astăzi începe Postul Crăciunului

Astăzi începe Postul Crăciunului

Postul Crăciunului începe astăzi şi durează 40 de zile, printre care sînt multe cu dezlegare la peşte, ulei şi vin, pînă în Ajunul Crăciunului, cînd se ţine post negru. Dezlegarea la alimentele de dulce se face numai după Sfînta Liturghie de Crăciun, din data de 25 decembrie.

Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul. După unii tîlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cînd acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră.

Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, avînd multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Se dă dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin şi untdelemn în toate zilele de sîmbătă şi duminică. Prima zi de dezlegare la peşte din Postul Crăciunului este 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, apoi pe 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfîntului Andrei, pe 6 decembrie, de sărbătoarea Sfîntului Ierarh Nicolae, pe 13 decembrie, de sărbătoarea Sfîntului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei.

Ultima zi în care se mănîncă peşte în Postul Crăciunului este 18 decembrie, de Sărbătoarea Sfîntului Cuvios Daniil Sihastrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *