Angajaţii sistemului penitenciar protestează din nou

Angajaţii sistemului penitenciar protestează din nou

Angajaţii din sistemul penitenciar au declanşat din nou acţiuni de protest, la nivel naţional, fiind nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de lipsa acută de personal. Astfel, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) a anunţat că protestul este pe termen nedeterminat, iar angajaţii vor refuza să mai lucreze ore suplimentare începînd din 1 august, fapt care va genera blocaje în activitate în maximum zece zile, întrucît funcţionarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentară.

De asemenea, ei ameninţă cu organizarea de mitinguri la sediile Ministerului Muncii, Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, precum şi mitinguri în cascadă în toate unităţile din sistemul penitenciar. Printre revendicările angajaţilor din penitenciare se numără majorarea salariilor cu 15%, renunţarea la modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, deblocarea şi finanţarea posturilor vacante.

„SNLP are următoarele revendicări: majorarea salariilor cu 15% similar instituţiilor din cadrul familiei ocupaţionale apărare naţională, renunţarea la modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat prin care baza de calcul este profund modificată, inclusiv prin eliminarea sporului de pericol acordat pentru riscurile profesionale, deblocarea şi finanţarea posturilor vacante din sistemul penitenciar, astfel încît să se asigure un minim de 14.000 de posturi ocupate la finalul anului 2017, luînd în calcul ritmul trecerilor în rezervă prin pensionare; în prezent sînt ocupate aproximativ 12.000 de posturi (scad zilnic prin pensionări!) din 15.000 prevăzute, dar sînt necesare 20.000 de posturi conform standardelor; modificarea actelor normative care stabilesc numărul total de posturi prevăzute (nu finanţate) pentru sistemul penitenciar de la 15.000 la 20.000, conform standardelor de sistem aprobate şi aplicate în anul 2016; reorganizarea urgentă a unităţilor din sistemul penitenciar avînd ca prioritate unităţile care sînt în pericol să devină nefuncţionale, din cauza statelor de funcţii prea mici în raport cu misiunile“, se arată în comunicatul sindicaliştilor.

De asemenea, sindicaliştii cer şi asigurarea bugetului pentru salarii, corelat cu concursurile în derulare, pentru întreg anul 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *