2 martie, Ziua de Moșilor de Iarnă

2 martie, Ziua de Moșilor de Iarnă

În calendarul creştin ortodox, sâmbătă, 2 martie, este zi de pomenire a celor trecuţi la Domnul. Această sîmbătă este cunoscută în tradiţia populară sub denumirea de „Sâmbăta morţilor“ sau „Moşii de iarnă”, şi se ţine întotdeauna înaintea duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi.

În această zi, în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiţi. Moşii de iarnă cad întotdeauna în sâmbăta ce precede Săptămâna albă sau a brânzei, adică înainte de Lăsatul secului de carne. În Sâmbăta morţilor se face parastas pentru cei dragi, dar şi pentru morţii care nu au avut parte, din diverse motive, de slujbele rânduite la înmormântare, pentru creştinii care au murit pe neaşteptate, fără să fie pregătiţi şi fără să fi apucat să se căiască pentru păcatele lor.
Se fac slujbe şi în cimitire la mormintele celor care nu mai sunt printre noi, având astfel ocazia de a îngriji mormintele după iarnă. Această zi este dedicată amintirii persoanelor dragi care au trecut hotarul vieţii spre moarte, şi în această zi trebuie să ne reculegem la gândul că moartea nu înseamnă sfârşitul existenţei omului. Pentru acest Praznic se pregătesc toţi creştinii, fie că sunt săraci sau bogaţi fiecare după posibilităţi.

În ziua praznicului se sfinţesc la biserică vin, colivă şi prescure, precum şi pachetele de mâncare pregătite pentru a fi împărţite după slujba de pomenire a săracilor de la biserică, vecinilor şi persoanelor sărmane întâlnite pe stradă. Astfel păstrăm legătura cu cei care dragi trecuţi dincolo, prin slujbe de comemorare, prin rugăciuni, prin milosteniile pe cei care familia le face pentru cei adormiţi.
În zonele rurale bătrânii povestesc încă despre sufletele morţilor care vin în această zi pe pământ şi sunt îmbunate cu mâncarea oferită de pomană.
Duminică va fi lăsata secului la carne şi astfel Moşii de iarnă 2019 sunt ultima ocazie de a da de pomană produse şi preparate din carne, care trebuie consumate în acest weekend. Pe lângă obişnuitele articole care se dau de pomană, vin, colaci, colivă, astăzi în unele zone ale ţării se dau de pomană în mod special sarmale. În alte zone ale ţării de Moşii de iarnă 2019 se fac piftii şi se consumă în aceeaşi zi, iar ce nu se consumă se aruncă.
Moşii de iarnă marchează începutul Sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia în Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor şi în ajunul Intrării Domnului în Ierusalim (Florii).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *