Tradiții de Paște în alte țări ortodoxe: Grecia, Bulgaria, Rusia

Tradiții de Paște în alte țări ortodoxe

Creștinii ortodocși sărbătoresc anul acesta Paștele pe 8 aprilie. Deși majoritatea popoarelor din estul Europei celebrează în aceste zile Învierea lui Hristos, obiceiurile diferă de la o țară la alta. Pentru români multe dintre tradițiile vecinilor noștri bulgari, ruși sau greci pot părea cunoscute, există, însă, anumite obiceiuri care sunt diferite. Ouăle înroșite sunt singurul punct comun între toate popoarele ortodoxe care sărbătoresc Paștele, în rest, masa de sărbătoare diferă de la o țară la alta.

Tradiții de Paște în Grecia

În Grecia, pregătirile pentru Paște încep în Joia Sfîntă, cînd se face pîinea de Paști sau tsoureki și ouăle sînt vopsite în roșu, simbol al sîngelui lui Hristos. În Vinerea Mare nu se gătește decît supa tradițională tahinosoupa, care este făcută din miel și tahini. În Sîmbăta Sfîntă, însă, bucătăresele se pun pe pregătit bucatele care vor fi duse la miezul nopții la biserică pentru a fi sfințite de preoți spre a fi servite apoi în Duminica Paștelor. Slujba de înviere din bisericile ortodoxe grecești seamănă mult cu cea de la noi. O particularitate o reprezintă, însă, lumînările folosite de credincioși. Acestea trebuie să fie obligatoriu albe și sînt numite labatha. Credincioșii vor duce la sfîrșitul slujbei lumînările aprinse pînă acasă. La masa de Paște, grecii mănîncă miel sau capră friptă, alături de tzatziki, spanakotyropita – o plăcintă umplută cu spanac și brînză feta, și băutura grecească ouzo.

Tradiții de Paște în Rusia

În Rusia Paștele, numit Paskha este cea mai importantă sărbătoare dintr-un an și a fost sărbătorită chiar și în perioada sovietică. Pe masa de Paște, ouăle sînt cel mai important produs. În mod tradițional vopsirea lor se face cu foi de ceapă. Interesant este că rușii nu au tradiția ciocnirii ouălor ci le sparg folosind unghia, ca o reamintire a suferinței lui Hristos pe cruce. Iar masa de prînz în Ziua de Paște începe întotdeauna cu un ou care este tăiat în mai multe bucăți, cîte una pentru fiecare persoană aflată la masă. De pe masa de Paște, în Rusia, nu trebuie să lipsească pașka, un desert cremos în formă de piramidă, pregătit cu brînză proaspătă, ouă, migdale, stafide și unt. Un alt fel de mîncare este kulich, o pîine tradițională făcută din ouă, drojdie, smîntînă și unt. Este acoperit cu glazură albă și nuci sau fructe uscate. De Învierea lui Hristos, rușii mănîncă kulebiaka, o plăcintă tradițională umplută cu pește, ciuperci și orez. Salata servită la masă este de obicei din sfeclă roșie și hrean.

Tradiții de Paște în Bulgaria

În Bulgaria, de Paște, pe lîngă bucatele delicioase care se pun pe masă, gospodinele primesc de la membrii familiei sau de la oaspeți lalele, iriși și narcise. Tradițiile bulgare de Paști seamănă foarte mult cu cele românești. Aici ciocnitul ouălor este considerat mai amuzant decît mîncatul lor și mesajul tradițional ortodox pascal: “Hristos a înviat!” cu răspunsul “Adevărat A Înviat” se spune 40 de zile după ziua de Paște. De pe masa tradițională de Paște din Bulgaria nu poate să lipsească desertul dulce numit “kolache” sau “kozunak” – o pîine dulce care se împletește înainte de coacere și în care se pun ouă vopsite, dar acestea trebuie să fie în număr impar. Această pîine este dusă la biserică sîmbătă seara. După slujba de Înviere, capul familiei trebuie să spargă un ou vopsit de peretele bisericii, iar acesta va fi primul mîncat la masa de Paște. În România, pe lîngă preparatele tradiţionale, de Paște nu trebuie să uităm de decorul mesei, care în mod sigur îi va impresiona pe invitaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *