Școlile îşi redeschid azi porţile. Vezi structura noului an școlar

Școlile îşi redeschid azi porţile. Vezi structura noului an școlar

Elevii încep anul acesta şcoala mult mai devreme decât în alţi ani. Spre deosebire de alţi ani, când cursurile începeau în 15 septembrie, anul acesta copii se întorc la şcoală astăzi, 10 septembrie.

Anul şcolar va avea 34 de săptămîni şi este structurat pe două semestre: semestrul I începe pe 10 septembrie 2018 şi se va încheia pe 1 februarie 2019, iar cel de-al doilea, pe 11 februarie 2019 şi se va încheia pe 14 iunie 2019.

În ceea ce priveşte vacanţele, acestea se vor desfăşura astfel: de pe 22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019 va fi vacanţa de iarnă, de pe 2 februarie 2019 – 10 februarie 2019 va fi vacanţa intersemestrială, urmînd ca în perioada 20 aprilie 2019-5 mai 2019 să fie vacanţa de primăvară.

Clasele din învăţămîntul primar şi grupele din învăţămîntul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămîna 27 octombrie-4 noiembrie 2018. Pentru clasele terminale din învăţămîntul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasele de a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.

„Şcoala altfel“, la decizia şcolii
Programul naţional „Şcoala altfel“, va avea o durată de cinci zile consecutive în timpul anului şcolar şi se va derula în perioada 1 octombrie 2018-31 mai 2019, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolii. Examenele semestriale vor avea loc, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primavară, potrivit unui calendar specific.

Elevii nu mai au voie să ofere cadouri profesorilor
Noul an şcolar aduce schimbări şi în ceea ce priveşte alocarea de bani către profesori, astfel că elevii nu mai au voie să ofere cadouri sau orice alt fel de bun material. Această practică, ajunsă în atenţia ONG-urilor, a dus la iniţierea unui proiect propus de asociaţia „Iniţiativă pentru competitivitate“, care doreşte să deschidă o linie telefonică, dar şi o alertă online, în care elevii, dar şi părinţii pot suna pentru a reclama orice situaţie în care li se cer bani pentru profesori.

Un nou regulament-cadru
Notele nu pot fi folosite ca mijloc de coerciţie, elevii scutiţi medical vor putea îndeplini la ora de educaţie fizică sarcini precum arbitraj sau cronometrare, folosirea telefoanelor mobile în timpul orei, serviciul pe şcoală şi sancţionarea elevilor care nu poartă uniformă sînt interzise – acestea sunt câteva dintre prevederile noului Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, modificat prin ordin de ministru.

„Pentru frauda constatată la evaluările scrise, inclusiv la probele scrise din cadrul examenelor organizate la nivelul unităţii de învăţămînt, se acordă nota 1 sau, după caz, calificativul insuficient“, mai prevede documentul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *