Ministrul Educaţiei propune bacalaureatul diferenţiat

Ministrul Educaţiei propune bacalaureatul diferenţiat

Elevii ar trebui să poată alege între BAC-ul naţional, cu care au acces la universitate, şi cel profesional sau tehnologic.
„Din punctul meu de vedere, este un obiectiv personal, dar cred că în egală măsură este un obiectiv pentru societate: Toată şcoala profesională trebuie să devină duală. (…) Liceul tehnologic trebuie să-l restructurăm şi  să-l gîndim ca un liceu care profesionalizează, un liceu dual, cu două posibilităţi de ieşire“, a anunţat noul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

„La ieşire, eu cred că trebuie să rămînă opţiunea absolventului de liceu în a susţine un bacalaureat naţional, care  să-i permită accesul într-o universitate, şi o altă rută, cu un bacalaureat tehnologic sau profesional, care să nu-i permită accesul în universitate, subliniez acest lucru, dar care să-i permită la nivelul următor de pregătire un acces într-o formă de profesionalizare duală“, a declarat Ecaterina Andronescu.

Andronescu a vorbit şi despre o viitoare lege a educaţiei. „Eu cred că viitoarea Lege a învăţămîntului trebuie să genereze o viziune de evoluţie a sistemului de învăţămînt. Ce vrem noi de la cei şcoliţi? Vrem să le dezvoltăm personalitatea? Da, atunci trebuie să ne uităm în programele şcolare în aşa fel încît acest lucru să se întîmple. De ce pun accent pe acest lucru? Pentru că niciunul dintre cei şcoliţi acum nu crede că o să aibă în perioada activă a vieţii fiecăruia dintre ei un singur job şi atunci trebuie ca această personalitate să se poată adapta la schimbările din viaţă, să nu le ia ca pe nişte şocuri, cărora pot să le facă faţă“, a afirmat ministrul Educaţiei.

„Din punctul meu de vedere, este un obiectiv personal, dar cred că în egală măsură este un obiectiv pentru societate: Toată şcoala profesională trebuie să devină duală. De aceea am cerut sprijinul mediului de business, mediului economic, de care avem nevoie pentru activitatea de practică. Liceul tehnologic trebuie să-l restructurăm şi să-l gîndim ca un liceu care profesionalizează, un liceu dual, cu două posibilităţi de ieşire. (…) La ieşire, eu cred că trebuie să rămînă opţiunea absolventului de liceu în a susţine un bacalaureat naţional, care  să-i permită accesul într-o universitate, şi o altă rută, cu un bacalaureat tehnologic sau profesional, care să nu-i permită accesul în universitate, subliniez acest lucru, dar care să-i permită la nivelul următor de pregătire un acces într-o formă de profesionalizare duală“, a continuat Andronescu.

Întrebată dacă aceste elemente vor fi incluse în noua Lege a educaţiei, ministrul a răspuns: „Este un punct de vedere pe care eu pot să-l exprim, dar sigur că ascult toate celelalte puncte de vedere“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *