Hristos a Înviat!

Hristos a Înviat!

Creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului, cea mai importantă sărbătoare pentru întreaga creştinătate.
Paştele este o sărbătoare a bucuriei, o bucurie asemănătoare celei a apostolilor cînd l-au văzut pe Iisus înviat. Iar salutul care se obişnuieşte cu această ocazie este tot o expresie a acestei bucurii: „Hristos a înviat! Adevărat, a înviat!”.

În ziua de Paşti nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion.
Prima zi de Paşti aduce cu ea obiceiuri, tradiţii şi superstiţii, purtarea hainelor noi, spălatul pe faţă cu ou roșu și apă neîncepută, ciocnitul ouălor sau scăldatul în apă curgătoare, fiind doar cîteva dintre acestea.

Tradiţia spune că trebuie să te înnoieşti în această perioadă deoarece îţi aduce noroc. La țară, pe vremuri, fetele şi flăcăii obişnuiau în dimineaţa primei zile de Paşte, înainte de răsăritul soarelui şi fără să fie văzuţi de nimeni, să se scalde într-o apă curgătoare, ca să fie iuţi, sprinteni, sănătoşi, harnici şi iubiţi.
Duminică dimineaţa, există tradiţia ca toţi membrii familiei să se spele pe faţă cu apă neîncepută, în care se pune un ou roşu şi un ban de argint: să fie sănătoşi şi cu faţa frumoasă, argintul simbolizînd, de asemenea, şi noroc la bani.
Alte vorbe din popor spun că este bine să mănînce toată familia din primul ou ciocnit pentru a fi mereu împreună.Potrivit tradiţiei, ouăle se ciocnesc în prima zi numai „cap cu cap”, în a doua zi, „cap cu dos”, iar în a treia zi „dos cu dos”.
Se mai spune că cei care ciocnesc ouă în ziua de Paşte se vor întîlni pe lumea cealaltă. Iar dacă oul pe care îl ciocniţi are două gălbenuşuri, e semn că vă veţi căsători curînd.

La întoarcerea de la slujbă, lumînarea Învierii se păstrează, pentru a fi la îndemînă la cumpenele de peste an.
În unele părţi din Transilvania, în ziua de Paşte, fetele se spalau cu apă de la moară, de pe roata morii, să fie frumoase. Tot prin aceste locuri feciorii ţinneau toaca pe un deal şi o păzeau zi şi noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *