Fără matematică. Teze unice la clasele a VII-a şi a VIII-a, care să înlocuiască media generală de gimnaziu la admiterea la liceu

Fără matematică. Teze unice la clasele a VII-a şi a VIII-a, care să înlocuiască media generală de gimnaziu la admiterea la liceu

Ministerul Educaţiei vrea să introducă teze unice la clasele a VII-a şi a VIII-a, care să înlocuiască media de gimnaziu şi să conteze 20% în media de admitere la liceu, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi. Iulian Cristache a precizat că răspunsul Federaţiei la propunerea înaintată de Minister a fost ca aceste teze sau examenele ulterioare din Evaluarea Naţională să fie susţinute numai la materiile din profilul pe care elevii vor să îl urmeze la liceu: de exemplu, un absolvent de a VIII-a care vrea la liceu la Uman, să dea Teze sau Evaluarea doar la Română, Istorie şi Geografie. Concret, părinţii propun ca Matematica să nu mai fie materie obligatorie de examen la finalul clasei a VIII-a.

Conducerea Ministerului Educaţiei s-a întîlnit pe 12 iunie cu membrii Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţămînt Preuniversitar (FNAP-IP), a anunţat Ministerul, într-un comunicat de presă. La discuţii a participat secretarul de stat pentru învăţămînt preuniversitar, Ionel-Florian Lixandru, iar printre subiecte s-a aflat şi „admiterea absolvenţilor ciclului gimnazial în învăţămîntul liceal“, nota atunci Ministerul Educaţiei. Ministerul Educaţiei a propus introducerea de teze cu subiect unic, la clasele a VII-a şi a VIII-a, care să reprezinte 20% din media de admitere la liceu şi care să înlocuiască media de la clasele V-VIII luată acum în calcul la admitere. Subiectele de la tezele unice ar urma să fie concepute de Ministerul Educaţiei, iar tezele elevilor – corectate fie în alte şcoli, fie în alte judeţe, mai spune reprezentantul părinţilor.

Preşedintele Federaţiei a declarat că a cerut ca admiterea la liceu să se facă pe bază de examen organizat la nivelul fiecărui liceu, fără să mai fie luată în calcul media de absolvire a claselor V-VIII. Motivul: nu există o evaluare standardizată la clasă, iar faptul că media gimnazială contează la admitere la liceu a dus la crearea unei presiuni pe profesori să dea note mari, indiferent de ce ştie copilul. Ministerul nu doreşte, însă, renunţarea la notele din gimnaziu, cu argumentul că un copil care clachează în examen nu mai are astfel nicio şansă, deşi parcursul său şcolar a fost foarte bun, a adăugat reprezentantul părinţilor. Tezele unice susţinute de elevii claselor a VII-a şi a VIII-a au fost introduse la nivel naţional de fostul ministru al Educaţiei, Cristian Adomniţei, în 2007 şi 2008. Ele au înlocuit cu totul examenele. Presa a relatat, însă, că au existat numeroase cazuri în care profesorii le-au dictat copiilor rezolvările sau în care i-au lăsat să copieze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *