Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea familiei

Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea familiei

Creştinii ortodocşi o prăznuiesc duminică pe Sfînta Parascheva, cea mai populară dintre toţi sfinţii ale căror moaşte se află pe teritoriul României. Sute de biserici de parohie din România sînt închinate ei pentru a le ocroti, iar în nordul Greciei, în Bulgaria şi Serbia credincioşii ortodocşi o cinstesc de asemenea cu multă evlavie. Este cunoscută în popor şi sub numele de „Sfînta Vineri“ sau „Vinerea Mare“. Sfînta Parascheva este patroana spirituală a femeilor şi ocrotitoarea îndeletnicirilor feminine: cusutul, gătitul mîncării, dar şi aducerea pe lume a copiilor. Femeile însărcinate trebuie să se roage pe 14 octombrie Sfintei Parascheva, să aibă o naştere uşoară şi un copil sănătos. De asemenea, trebuie să împartă din bucatele lor unor copii sărmani. Pentru sufletul morţilor se împart: pîine, lipie, must şi vin roşu. De Sfînta Parascheva nu se manîncă nuci, castraveţi şi poame în forma de cruce. Tot tradiţia spune că în acestă zi nu ai voie să coşi, ca să nu-şi pierzi ochii.

O copilă cu suflet 
Parascheva şi-a petrecut anii copilăriei în casa părinţilor, în satul Epivat, azi Boiados, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol, azi Istanbul. L-a descoperit pe Dumnezeu de mică, iar pe la 15 ani, s-a aşezat într-o mănăstire de călugăriţe în pustiul Iordanului. Într-o noapte, însă, pe cînd avea 25 de ani, un înger i-a spus, în vis, să se reîntoarcă acasă unde va muri. Împăcată cu sine, cu oamenii şi cu Dumnezeu, şi-a dat sufletul la 27 de ani.

Trupul neputred şi minuni 
A fost îngropată ca o străină, pentru că nimeni n-a ştiut cine e fata cernită. Dar Dumnezeu, voind s-o proslăvească, n-a lăsat-o uitării. Oamenii au găsit trupul Prea Cuvioasei Parascheva „neputred şi plin de mireasmă“. Îndată au avut loc vindecări şi minuni în urma rugăciunilor care se făceau lîngă cinstitele moaşte. Se spune că, apoi, creştini din Epivat au zidit o biserică chiar pe locul în care au trăit părinţii Paraschevei şi unde ea însăşi văzuse lumina zilei. Nu există date care să ateste în ce an a fost canonizată sfînta Parascheva de Patriarhia din Constantinopol. Moaştele Cuvioasei au stat în biserica Sfinţii Apostoli din Epivat vreo două sute de ani, au fost strămutate apoi la Tarnovo, pentru 160 de ani. Apoi la la Belgrad pînă în anul 1521, cînd turcii au cucerit şi acest oraş. Au fost mutate la Constantinopol, iar după 120 de ani, moaştele Cuvioasei au cunoscut ultima strămutare, de data aceasta spre pămînt românesc. Din anul 1641, după ce domnul Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei ecumenice din Constantinopol, drept recunoştiinţă, moaştele Cuvioasei Parascheva odihnesc la Iaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *