Astăzi începe Postul Adormirii Maicii Domnului

Astăzi începe Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului începe astăzi, 1 august, şi durează 15 zile. Postul Adormirii Maicii Domnului este rînduit de Biserică spre aducerea aminte a virtuţilor alese ale Sfintei Fecioare şi a postului cu care ea însăşi, după tradiţie, s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice. Postul şi sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului au pătruns la noi odată cu generalizarea cultului mariologic în Răsărit, prin secolul al V-lea. Românii i-au acordat o cinstire deosebită, sărbătoarea fiind aşteptată, după unele tradiţii, cu aproape aceeaşi bucurie ca Paştele sau Crăciunul. O dovadă a acestei cinstiri este chiar şi acest post de două săptămîni care precede sărbătoarea şi care se ţine de către creştinii de pretutindeni, „căci postul ei a fost ţinut mai abitir ca al Crăciunului“, după cum arată tradiţia.

Un post al bucuriei 
Acest post nu este un post de tristeţe, cum este cel al Paştelui, ci e un post al bucuriei, cum spun şi cuvintele: „Mutatu-te-ai din moarte la viaţă şi de pe pămînt la cer!“. Maica Domnului a fost primită în braţe de Fiul ei şi acum este pururea mijlocitoare pentru noi: „întru adormire lumea nu ai părăsit de Dumnezeu Născătoare“ (troparul Adormirii Maicii Domnului).

Dezlegare la peşte pe 6 august 
Regulile spun că luni, miercuri şi vineri, cei care postesc mănîncă uscat, săvîrşind metanii chiar şi înainte de împărtăşanie. Marţi, şi joi se mănîncă bucate gătite fără ulei. Sîmbătă şi duminică gătim cu untdelemn şi bem vin. Peşte nu mîncăm pînă la Adormirea Maicii Domnului, decît în ziua sărbătorii Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, cînd mîncăm de peşte de două ori în zi. (Tipiconul, capitolul 33).

Creştinii ţin acest post din 1166 
La începuturi însă, nici durata şi nici felul postirii nu erau la fel peste tot. Astfel, în părţile Antiohiei se postea o singură zi (6 august), la Constantinopol patru zile, iar la Ierusalim – opt zile. Legat de timpul postirii din an, istoricii spun că unii creştini posteau în luna august, alţii în septembrie, iar alţii nu posteau deloc, socotind că sărbătoarea Adormirii este zi de mare bucurie, deoarece Maica Domnului a trecut de la viaţa pămîntească la cea cerească. Data şi durata postului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol, ţinut la 1166 sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărît ca postul să înceapă la 1 august şi să dureze 14 sau 15 zile, pînă la sărbatoarea Adormirii Maicii Domnului.

Rugăciune către Preasfînta Născătoare de Dumnezeu
„Împărăteasa mea cea preabună şi nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor şi ajutătoarea străinilor, bucuria celor mîhniţi, acoperirea celor necăjiţi, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul; ajută-mă ca pe un neputincios, hrăneşte-mă ca pe un străin. Necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum vrei, că nu am alt ajutor afară de tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzeşti şi să mă acoperi în vecii vecilor. Amin!“

Tradiţii din bătrîni
Există cîteva tradiţii legate de postul Adormirii Maicii Domnului care se păstrează din bătrîni. Se spune că, pentru sănătate şi noroc, se posteşte miercurea şi vinerea. Pentru duşmani se posteşte numai sîmbăta şi duminica, dar este mare păcat. În vechime, cei care aveau duşmani de moarte posteau marţea laolaltă cu toate animalele din curte. În tradiţia populară, pe 2 august se serbează Ziua Ursului pentru a fi ferit de stricăciunile provocate de urşi stupilor sau vitelor. Este o zi indicată pentru sfinţirea ierburilor bune pentru leacuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *