Tinerii de 18 ani se pot înscrie pentru abonamente gratuite de tren în UE

Tinerii de 18 ani se pot înscrie pentru abonamente gratuite de tren în UE

Comisia Europeană a lansat ieri platforma online de înscrieri pentru Programul „DiscoverEU“ prin care tinerii europeni în vîrstă de 18 ani pot beneficia de un abonament gratuit de tren de pînă la 30 de zile valabil în cele 28 de state membre, finanţat de Uniunea Europeană (UE). În premieră acest program beneficiază de o finanţare de 12 milioane de euro. „Tinerii care vor să se înscrie pentru a beneficia de un abonament gratuit de tren de pînă la 30 de zile cu care să viziteze Europa pot deja accesa platforma online de înscrieri la adresa europa.eu/youth/discoverEU_ro. Înscrierile se vor face în perioada 12 – 26 iunie 2018.

Cine poate beneficia de un astfel de abonament:
• fiecare posibil beneficiar trebuie să aibă vîrsta de 18 ani la 1 iulie 2018 şi să aibă naţionalitatea unuia dintre cele 28 de state membre ale UE. Sînt eligibili tinerii cu cetăţenie UE născuţi între 2 iulie 1999 şi 1 iulie 2000 inclusiv.
• trebuie prezentat un itinerariu de călătorie care poate să dureze de la o zi la 30 de zile.
• călătoria trebuie să aibă loc în perioada 9 iulie – 30 septembrie 2018 şi să cuprindă minimum o destinaţie din altă ţară decît ţara în care începeţi călătoria şi maximum patru ţări în plus faţă de ţara din care porniţi.
• tinerii se pot înscrie individual sau într-un grup de maximum cinci persoane.

În final, tinerii trebuie să răspundă la un chestionar cu cinci întrebări despre Anul european al patrimoniului cultural 2018 şi iniţiativele UE dedicate tinerilor. Călătoria se va face în mare parte cu trenul, dar, în cazuri excepţionale, pentru destinaţii în care nu se poate ajunge cu trenul, se pot folosi şi alte mijloace de transport.
În total, se vor alege 15.000 de cîştigători din toate statele membre, iar locurile sînt distribuite proporţional cu populaţia ţării. Aşadar, pentru România se vor aloca circa 750 de abonamente în această primă sesiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *