Știri – 10.04.2020 / Ora 13:00

În România au fost confirmate, până acum, 5.202 infecții cu coronavirus. Încă nouă persoane au murit, numărul deceselor a ajuns la 257.
În județul Călărași, 35 de persoane au fost confirmate pozitiv cu COVID-19, dintre care 7 au fost declarate vindecate, În județul Ialomița, sunt confirmate 81 cazuri de COVID-19 iar în județul Giurgiu, sunt 46 de cazuri confirmate.

*

Intr-o postare pe facebook, primăria municipiului Călărași face apel la călărășeni.
”Ne-am asumat, alături de dumneavoastră, să limităm cât de mult se poate răspândirea noului coronavirus. Am stabilit un plan de măsuri și îl respectăm permanent! Zilnic, spălăm trotuare și străzi, conform recomandărilor specialiștilor OMS. Facem apel, încă o dată, la dumneavoastră de a respecta sfaturile autorităților. Conștientizați faptul că măsurile luate până acum pot fi anulate de o relaxare din partea dumneavoastră. Noi continuăm să respectăm măsurile stabilite, dumneavoastră continuați să rămâneți în case, să ieșiți doar la locul de muncă și pentru treburi urgente și să purtați orice mijloc de protecție a gurii și nasului în spațiile publice! Numai împreună depășim această criză!”

*

Rata anuală a inflaţiei s-a menţinut în martie la 3%, la fel ca în februarie, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS), care arată că în martie mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,11% faţă de martie 2019, serviciile cu 3,8%, iar mărfurile nealimentare cu 1,39%. De asemenea, preţurile de consum s-au majorat în martie cu 0,5%, comparativ cu luna februarie, şi cu 1,16% faţă de decembrie 2019. La categoria mărfurilor nealimentare, în luna martie 2020, faţă de decembrie 2019, cel mai mult s-au scumpit ţigările, cu 4,1%, în timp ce combustibilii s-au ieftinit cu 5,79%. Dintre servicii, în luna martie 2020, faţă de decembrie 2019, preţul serviciilor poştale a crescut cu 12,4%, iar cel al biletelor de avion cu 4,27%.

*

Ordinul ministrului Educaţiei privind suspendarea organizării şi desfăşurării Evaluării Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, a simulării Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului de bacalaureat naţional în anul şcolar 2019 – 2020 a fost publicat vineri în Monitorul Oficial. Conform documentului, la data intrării în vigoare a ordinului se abrogă atât calendarul desfăşurării Evaluării Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, cât şi cel privind simularea pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi probele scrise ale bacalaureatului.
Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, grădiniţă şi cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate.

*

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a menţionat faptul că măsura șomajului tehnic pentru bugetari, care va fi implementată de către Guvern va conduce la o scădere cu cel puțin 35% a salariilor bugetarilor. Hossu consideră că, în viitor, Guvernul pregătește și alte măsuri de austeritate mult mai grave și se teme de o reducere drastică a personalului din sistemul bugetar.
Dacă se practică același mecanism luându-se în considerare salariul de încadrare și se coroborează cu această prevedere 75% din salariu mediu brut, atunci scăderea salariilor în sistemul bugetar va fi de cel puțin 35%, în anumite cazuri și mai mult de 35%”, a transmis Bogdan Hossu.
Ludovic Orban a declarat că sunt sectoare de bugetari care nu vor putea fi trimiși în șomaj tehnic bugetarii din domeniile care se află în prima linie a luptei cu coronavirusul. Despre ceilalți bugetari, premierul a precizat că vor intra câte 15 zile pe lună în șomaj tehnic, iar celelalte 15 zile vor fi lucrătoare.

*

Există stocuri suficiente de alimente, inclusiv din cele specifice Sărbătorilor Pascale,spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros. El a adăugat că pentru asigurarea securităţii alimentare a românilor a solicitat suspendarea exporturilor de cereale şi a câtorva produse agroalimentare de bază pe perioada stării de urgenţă, decizie inclusă în Ordonanţa Militară nr. 8. Tot prin această ordonanţă militară, pieţele agroalimentare vor rămâne deschise, iar accesul va fi permis numai producătorilor agricoli cu certificat de producător. Ministrul Agriculturii a susţinut că tot ceea ce se întâmplă în sector în această perioadă va fi atent monitorizat, pentru a putea compensa la sfârşitul crizei pierderile înregistrate de cei care au lucrat corect.

*

OPEC, Rusia şi alte state aliate au convenit joi o reducere record a producţiei de petrol, cu 10 milioane de barili pe zi, şi aşteaptă ca SUA şi alţi producători să li se alăture în efortul de a susţine preţurile care s-au prăbuşit din cauza crizei provocată de pandemia de coronavirus. Cererea de carburanţi la nivel global a scăzut cu circa 30 de milioane de barili pe zi, care reprezintă 30% din livrările mondiale, ca efect al restricţiilor de consemnare la sol a avioanelor, al scăderii utilizării de vehicule şi al restrângerii activităţilor economice. Oficiali ai OEC şi Rusiei au spus că amploarea crizei necesită implicarea altor producători.

SPORT

Clubul Dinamo Brest din Belarus, singurul stat european în care se dispută partide de fotbal, a decis să umple tribunele stadionului propriu cu manechine, pe faţa cărora vor fi amplasate imagini cu chipurile suporterilor care refuză să vină la meciuri din cauza pandemiei de coronavirus. Conducătorii grupării au invitat fani din întreaga lume să cumpere bilete virtuale on line la meciurile formaţiei. Chipurile celor care achiziţionează tichete vor fi decupate şi ataşate părţii superioare a manechinelor care vor fi amplasate pe stadion. Iniţiativa a fost deja pusă în practică într-o secţiune a stadionului OSK-Bresţki, la meciul cu Şahtior Soligorsk, cu chipuri ale unor fani din Rusia, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite şi Iran. Banii obţinuţi din vânzarea biletelor virtuale vor fi folosiţi în lupta împotriva coronavirsului. În Belarus au fost înregistrate 1.486 de cazuri de Covid-19 şi 16 decese.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat, în urmă cu o săptămână, că îşi doreşte ca toate întrecerile să se reia cât mai curând posibil, cu spectatori în tribune. Însă un sondaj de opinie, citat de agenţia Reuters, a relevat că 72 la sută dintre cei intervievaţi nu vor să asiste din tribune la competiţii până nu va fi găsit un vaccin împotriva coronavirusului. Sondajul a fost realizat de Sharkey Institute din cadrul Stillman School of Business, între 6-8 aprilie şi la el au răspuns 762 de persoane. Ceea ce nu ar putea fi un semn de îngrijorare pentru ligile profesioniste, este faptul că 29 la sută dintre respondenţi au afirmat că le lipseşte foarte mult faptul că nu au posibilitatea de a urmări live competiţii sportive. În SUA aproape 470.000 de persoane au contractat virusul Sars-CoV-2 şi peste 16.500 au decedat.

METEO

În judetul Calarasi si regiunea Muntenia, vremea se menține frumoasă. Temperatura maxima ajunge la 26 grd C. Weekendul va fi însorit, cerul un pic noros in prima parte a zilei de sâmbătă. Temperaturile maxime vor fi de 19 grd C sâmbătă iar Duminicâ 20 grd C. Vântul va sufla ușor și nu va ploua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *