Sărbătorile de Crăciun: Începe Postul Crăciunului

Sărbătorile de Crăciun: Începe Postul Crăciunului

Postul ţine 40 de zile, până în 24 decembrie și este un post al bucuriei, cu multe dezlegări la peşte, untdelemn şi vin.

Astăzi, 15 noiembrie, începe Postul Naşterii Domnului, o perioadă foarte importantă pentru toţi creştinii. Acest post ţine 40 de zile, începînd cu data de 15 noiembrie şi sfârşind la 24 decembrie

Iertarea greşelilor celor care ne-au făcut rău este o condiţie a postului. „Degeaba postim din punct de vedere al hranei, dacă nu ne curăţim inima de invidie, răutate, zgîrcenie şi slavă deşartă. Acesta este postul creştinului. Înfrînarea limbii şi paza inimii sînt esenţiale pentru un post corect. Unul dintre părinţii pustiei, Avva Or, spunea: «de vei cleveti pe fratele tău şi te va mustra cugetul, du-te şi fă metanie şi spune-i că l-ai clevetit şi te păzeşte ca să nu mai fii batjocorit! Că moarte este sufletului clevetirea». Nu ne dăm seama cît rău putem face cu limba, cîtă ură atragem şi cît putem distruge. Se spune, şi pe bună dreptate, că un om iartă mai degrabă o palmă decît un cuvînt împotriva demnităţii sale. Să nu cădem în păcatul judecăţii, să ne uităm mai degrabă la bîrna din ochiul nostru decît la paiul din ochiul celui de lîngă noi“.

De ce trebuie să postim? ,,Postul, avînd originea lui încă din Rai şi din Legea Veche şi din Legea Darului, avînd tradiţie evanghelică şi apostolică, el s-a pus în dumnezeieştile canoane obligatoriu, cu rînduială pentru toată Biserica universală creştină în cele patru posturi de peste an, lunea, miercurea şi vinerea şi în zilele în care se posteşte post negru, cum este ziua de 29 august, Înălţarea Sfintei Cruci şi celelalte“.

Avem patru posturi importante peste an: Postul Naşterii Domnului, care începe la 15 noiembrie (anul acesta la 14 noiembrie) şi ţine pînă la 24 decembrie; Postul Paştelui care durează şapte săptămîni înainte de Paşte, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care are o durată variabilă, în funcţie de ziua în care cad Paştile, şi Postul Adormirii Maicii Domnului care ţine între 1 şi 15 august. Postul Crăciunului este un post al bucuriei şi are foarte multe zile de dezlegare la peşte: se poate mînca peşte sîmbăta şi duminica, în zilele sfinţilor mai importanţi şi la hramuri de biserică.

Zile cu dezlegare la peşte
În acest post se obişnuieşte ca toţi credincioşii să postească de carne, brînză şi ouă, în timp ce lunea miercurea şi vinerea se consumă mîncare fără ulei şi fără vin. În zilele de marţi şi joi se face dezlegare la untdelemn şi vin. Mai mult, sîmbetele şi duminicile, pînă pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, peşte şi vin.
Dacă în zilele de luni, miercuri şi vineri Biserica Ortodoxă prăznuieşte vreun sfînt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creştinii pot consuma untdelemn şi vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare e însemnată în calendar cu cruce roşie, atunci se face dezlegarea şi la peşte.
Prima şi ultima săptămînă a postului sînt perioade cu postire mai aspră, iar zilele de sîmbătă şi duminică nu au dezlegare la peşte, ci doar la vin şi untdelemn. În ziua de Ajun se mănîncă abia seara şi doar grîu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină şi poame.
De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănîncă de dulce.
În situația în care sunt zile de sâmbătă sau duminică în perioada 20-24 decembrie, enoriaşii nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn şi vin. Mai mult, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, este sărbătoare cu cruce neagră, atunci credincioșii pot consuma ulei și vin. Și în zilele de sărbătoare marcate în calendar cu cruce roșie va fi dezlegare la pește.

Zilele din calendarul ortodox cu dezlegare în Postul Crăciunului:

21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni) – sărbătoare cu cruce roșie

26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă)

27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică)

30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie

3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă)

4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (duminică)

5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (luni)

6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marți) – sărbătoare cu cruce roșie

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (sâmbătă)

11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (duminică)

12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni)

13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (marți)

17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă)

18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *