Reguli în schimbare la paşapoarte, pentru reducerea aglomeraţiei la ghişee

Reguli în schimbare la paşapoarte, pentru reducerea aglomeraţiei la ghişee

Un proiect de act normativ pentru modificarea legislaţiei privind paşapoartele conţine două reglementări importante pentru reducerea aglomeraţiei la ghişeele de eliberare a documentelor de călătorie. Potrivit noii legi, termenul de valabilitate a paşaportului electronic se prelungeşte de la 5 la 10 ani, iar paşapoartele simple temporare, cu valabilitate de un an, se vor elibera în termen de trei zile numai atunci cînd există o urgenţă dovedită, altfel supunîndu-se aceloraşi condiţii precum cele electronice.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care a făcut ieri o videoconferinţă cu prefecţii şi cu şefii serviciilor de paşapoarte şi înmatriculări din toată ţara, crede că măsura va face ca un număr cît mai mare de cetăţeni să opteze pentru un act cu o durată mai mare de valabilitate, evitîndu-se astfel numărul mare de solicitări existent în fiecare an.

Legea se află în prezent la promulgare, urmînd ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial şi să intre în vigoare în 30 de zile de la publicare. Asta înseamnă jumătatea lunii iulie, iar pentru evitarea aglomeraţiei pînă atunci se impun şi alte măsuri administrative cum ar fi:

introducerea posibilităţii de plată la CEC a taxelor pentru paşapoarte, permise şi plăcuţe de înmatriculare;

prelungirea programului de lucru în judeţele unde se înregistrează un număr mare de cereri pentru eliberarea documentelor de călătorie;

delegarea sau detaşarea de personal;

deschiderea unor noi ghişee sau puncte de lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *