Regulamentul condominiului devine obligatoriu

Regulamentul condominiului devine obligatoriu

Ordinul privind aprobarea conţinutului-cadru al statutului asociaţiei de proprietari şi al regulamentului condominiului a fost publicat în Monitorul Oficial din 25 februarie 2019 şi intră în vigoare astăzi. Modelul documentului care stabileşte normele şi regulile traiului la bloc şi ale cărui prevederi ar trebui respectate de către toţi locatarii din imobil, respectiv regulamentul blocului, a fost publicat recent în Monitorul Oficial. După cum stabileşte noua legislaţie privind asociaţiile de proprietari, acestea sunt obligate să adopte, până în septembrie 2019, un regulament al blocului.

În contextul în care la sfârşitul anului trecut a intrat în vigoare noua legislaţie privind asociaţiile de proprietari, modificată prin Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a oficializat recent, prin publicarea în Monitorul Oficial, mai multe documente ce asigură aplicarea mai facilă a noii legislaţii, inclusiv modelul regulamentului de bloc. Astfel, luni a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul MDRAP nr. 1.058/2019 privind aprobarea conţinutului-cadru al statutului asociaţiei de proprietari şi al regulamentului condominiului, document ce stabileşte modelul de regulament de bloc şi care se va aplica începând de astăzi.

Fiecare asociaţie trebuie să adopte un regulament de bloc
Aşadar, regulamentul de bloc se regăseşte într-una dintre anexele ordinului şi stabileşte regulile pe care trebuie să le respecte locatarii blocului sau condiţiile în care pot fi folosite spaţiile comune ale imobilului, dar şi normele de comportament şi bună vecinătate dintre proprietari. După cum stabileşte noua legislaţie privind asociaţiile de proprietari, autorităţile ar fi trebuit să oficializeze un model de regulament de bloc până aproape de sfârşitul anului trecut, mai exact, până în data de 28 decembrie 2018. Potrivit Legii 196/2018, asociaţiile de proprietari sunt obligate, până în luna septembrie 2019, să adopte un document prin care se stabilesc regulile de comportament din bloc, cunoscut sub numele de regulament de bloc.

Ce prevede regulamentul de bloc
Regulamentul de bloc va trebui respectat de către toţi locatarii din bloc, fie că aceştia sunt şi proprietarii apartamentelor sau chiriaşi ori persoane ce locuiesc o perioadă limitată în acel bloc. În cazul nerespectării regulamentului de bloc, cei afectaţi pot sesiza preşedintele sau comitetul executiv al asociaţiei despre nerespectarea regulilor de convieţuire în imobil. Printre prevederile noului model de regulament, „este interzisă tulburarea, fără drept, a liniştii proprietarilor/locatarilor din condominiu prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”. Orele de linişte stabilite în documentul publicat în Monitorul Oficial sunt 22:00 – 08:00, 13:00 – 14:00, dar se precizează că adunarea generală a asociaţiei de proprietari poate stabili extinderea intervalului orar „în care este interzisă tulburarea liniştii proprietarilor/locatarilor din condominiu“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *