RABLA 2019: Maşinile vechi pot fi casate fără ITP

Programul „Rabla 2019“

Dacă anul trecut Ministerul Mediului anunţa că, în 2019, vor putea fi casate doar maşini cu Inspecţia Tehnică Periodică valabilă, cu câteva zile înainte de startul întârziat al programului Rabla 2019 s-a revenit. Autovehiculele vechi pot fi duse la fier vechi fără ITP. „Am hotărât, făcând o analiză clară, la rece, şi am emis ordinul de ministru prin care ITP-ul pentru o maşină care stă în curtea unui cetăţean să fie scos. Dacă eu am maşina în curte nu o să mă mai duc să plătesc o taxă în plus când pot să mă duc să o dau pentru a achiziţiona o maşină nouă (…) Interesul nostru este să le scoatem de peste tot, din parcări, din curţile oamenilor, nu avem nevoie să blocăm acest sistem care este derulat de foarte mult timp“, a precizat ministrul Mediului.

Deşi anii trecuţi Rabla funcţiona deja la 1 aprilie, Guvernul a aprobat bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu abia vineri, 29 martie, iar data de start încă nu este bătută în cuie. Valoarea voucherelor este aceeaşi:
– 6.500 de lei, prin Rabla Clasic – maşinile noi care se pot cumpăra trebuie să emită cel mult 120 g CO2/km, spre deosebire 130 g CO2/km în 2018.
– 1.000 de lei ecobonus, dacă maşina nouă are un motor care nu emite mai mult de 96 g CO2/km şi/sau un ecobonus în valoare de 1.700 de lei pentru cumpărarea unui autovehicul nou cu motor hibrid.

Programul Rabla Clasic 2019 va beneficia de 322 milioane de lei, ceea ce înseamnă că aproximativ 35.000 de persoane fizice şi juridice vor putea să achiziţioneze o maşină nouă casând una veche. Iar Rabla Plus 2019, ce vizează încurajarea achiziţionării de maşini electrificate, are un buget de 93 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *