Timişoara în zi de doliu. Slujbă de pomenire a martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989

La Timişoara este zi de doliu. Slujbă de pomenire a martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989

La Timişoara a fost, duminică, zi de doliu în memoria celor care au murit în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989, iar în Cimitirul Eroilor a avut loc o slujbă de pomenire şi rudele celor morţi au participat la un parastas.

La nivelul oraşului Timişoara a fost zi de doliu, duminică, 17 decembrie, zi în care acum 28 de ani erau împuşcaţi primii oameni pe străzile oraşului. Astfel, instituţiile au arborat drapelul României în bernă.
De asemenea, duminică, în Cimitirul Eroilor din Timişoara, locul în care sînt înmormîntaţi cei care au murit în urmă cu 28 de ani, rude şi prieteni ai acestora au participat la o slujbă de pomenire.
Îndurerate, familiile celor care au pierit în Decembrie 1989 s-au aşezat în spatele unei mese pe care au fost aşezate fructe, colivă, vin sau dulciuri, pe care le-au oferit de pomană, la finalul slujbei.
“Fiul meu a decedat în 17 decembrie 1989. A fost împuşcat pe stradă, la catedrală. Era un copil, avea doar 15 ani. Eu eram la serviciu şi probabil că a plecat de acasă să vadă ce se întîmplă. L-am găsit la spital abia vinerea, cînd l-am luat din morgă. Sub nicio formă nu a meritat acel sacrificiu, noi suntem distruşi şi acum, îi simţim lipsa, ceea ce nu merită. Viaţa nu e mai bună ca să zic da, a meritat sacrificiul ca eu să duc o viaţă extraordinară. Nu este aşa, noi sîntem tot mai rău”, a povestit Aurica Vărcuş, mama lui Claudiu-Ioan, care a murit în Revoluţia din Decembrie 1989.
La finalul slujbei de pomenire, revoluţionari, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene au depus coroane de flori la monumentul ce veghează mormintele eroilor de la Timişoara. În faţa monumentului au fost aşezate şi aproximativ o sută de candele personalizate cu chipurile martirilor Revoluţiei.
La Timişoara au murit, în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, aproximativ o sută de persoane. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei “Memorialul Revoluţiei”, au fost 73 de morţi şi 296 de răniţi în perioada 16 – 22 decembrie 1989, iar după 22 decembrie, 20 de morţi şi 77 răniţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *