ITM Călărași: Au fost efectuate 59 controale fiind constatate 37 de neconformităţi

ITM Călărași

În vederea prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, Legea nr. 55/2020, modificată, instituie pe durata stării de alertă măsuri temporare si, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viaţă, la integritate fizică si la ocrotirea sănătăţii. În acest context, în perioada februarie – decembrie 2021 se va desfăşura „Acţiunea de control privind prevenirea expunerii lucrătorilor la riscul de infectare cu noul coronavirus”.
Acţiunea are următoarele obiective:
– monitorizarea respectării prevederilor legale privind prevenirea riscurilor profesionale care pot fi determinate de expunerea lucrătorilor la agentul biologic noul coronavirus (SARS-CoV-2), precum şi cu privire la măsurile de prevenire şi protecţie aplicate în întreprinderi.
– conştientizarea angajatorilor cu privire la necesitatea respectării cerinţelor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
– identificarea situaţiei actuale a activităţilor de prevenire şi protecţie realizate în întreprinderi, care vizează riscurile profesionale rezultate sau care pot să rezulte din expunerea lucrătorilor la agentul biologic noul coronavirus, în cursul activităţii lor.
Acţiunea de control va viza întreprinderi din toate domeniile de activitate.

Pe parcursul lunii octombrie au fost efectuate 59 controale, fiind constatate 37 de neconformităţi, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, cu termene precise de rezolvare şi au fost aplicate 37 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 4000 de lei.
Dintre neconformităţile constatate menţionăm:
– nu au fost identificate riscurile specifice condiţiilor de contaminare epidemiologică având în vedere pericolul infectării lucrătorilor cu virusul SARS-CoV-2;
– societatea nu a asigurat in cantitati suficiente EIP si materiale igienico sanitare ptr. evitarea infectarii cu virusul SARS CoV 2;
– angajatorul nu a luat toate măsuri ca să se asigure în permanenţă la grupurile sanitare, vestiare şi săli de mese, săpun şi dezinfectant de mâini şi să monteze postere cu modul corect de spălare a mâinilor;
– planul de prevenire şi protecţie revizuit şi completat cu măsurile stabilite pentru combaterea răspândirii virusului SARS CoV-2 (întocmit în baza evaluării riscurilor revizuită pentru SARS CoV-2) nu a fost adus la cunoştinţa lucrătorilor în cadrul efectuării unei instruiri periodice suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *