Iohannis a promulgat legea privind votul anticipat şi prin corespondenţă pentru diaspora

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat ieri legea privind votul anticipat şi prin corespondenţă pentru românii din străinătate.
„Promulg astăzi, aici, acum legea care ar trebui să le asigure românilor din străinătate posibilitatea să-şi exercite dreptul de vot fără să mai fie nevoiţi să aştepte ore în şir la coadă şi fără să se teamă că nu vor putea să voteze până la închiderea urnelor”, a spus ieri şeful statului, la ceremonia de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României de către reprezentanţii UDMR şi ai grupului minorităţilor naţionale. El a precizat că legea introduce votul anticipat, permite votul prin corespondenţă şi reprezintă „un prim pas menit să creeze condiţii pentru exercitarea acestui drept de către toţi cetăţenii aflaţi la rând şi în secţia de votare chiar şi după ora 21,00”.
Iohannis a cerut ministerelor de Interne, Externe şi Autorităţii Electorale Permanente să dea dovadă de maximă responsabilitate în aplicarea acestei legi, care introduce votul anticipat şi votul prin corespondenţă. Iohannis a adăugat că instituţiile cu atribuţii în organizarea alegerilor au obligaţia să pună în aplicare aceste măsuri cu bună-credinţă, pentru a se asigura că toţi românii vor putea vota.
Românii din diaspora vor vota pe parcursul a trei zile: În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă, imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la la ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21,00. Românii din străinătate care se vor afla la rând sau în secţia de votare la ora 21.00, când se închid secţiile, vor putea să voteze. Cetăţenii care nu au domiciliul sau reşedinţa în străinătate se pot prezenta la orice secţie de votare din statul în care se află.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *