Grupa mare de grădiniţă şi liceul, obligatorii până în 2020

Grupa mare de grădiniţă şi liceul, obligatorii până în 2020

Grupa mare de grădiniţă şi liceul devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, a decis ieri Senatul, care este cameră decizională în acest caz. Concret, senatorii au adoptat un proiect de lege care prevede că „învăţământul secundar superior şi grupa mare din învăţământul preşcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030“.

„Frecventarea învăţământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani”, prevede proiectul de lege adoptat luni, 11 martie, de senatori. În prezent, învăţământul obligatoriu este de 11 clase – începe la clasa pregătitoare şi se încheie la clasa a X-a. Legea Educaţiei în forma sa iniţială prevedea însă trecerea clasei a IX-a la gimnaziu şi un liceu de doar 3 ani – prevederi anulate de guvernul PSD condus de Victor Ponta.

Proiectul de lege iniţiat de un grup de 19 parlamentari UDMR şi şapte parlamentari PSD prevedea iniţial obligativitatea tuturor grupelor învăţământului preşcolar, adică a grădiniţei, până în 2020. Documentul adoptat ieri prevede creşterea duratei învăţământului obligatoriu în felul următor:
• până în 2020 – grupa mare de la grădiniţă şi clasele a XI-a şi a XII-a – 14 ani în total
• până în 2023 – grupa mijlocie – 15 ani în total
• până în 2030 – grupa mică – 16 ani de învăţământ obligatoriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *