Dodon vrea să-i oprească pe tinerii din Moldova să mai vină la studii în România

Dodon vrea să-i oprească pe tinerii din Moldova să mai vină la studii în România
Dodon vrea să-i oprească pe tinerii din Moldova să mai vină la studii în România

Igor Dodon denunţă oferirea de către Romania a unor burse de studii tinerilor moldoveni drept o politică de “romanizare” şi îndeamna Rusia să facă mai mult şi să opreasca “romanizarea”, inclusiv prin oferirea mai multe burse tinerilor moldoveni.
“Va voi da un singur exemplu, pentru a nu critica Rusia, dar veţi inţelege. Romania oferă in fiecare an studii gratuite pentru mai mult de 5000 de tineri din Republica Moldova. Aceşti tineri se bucura de o bursă, de cazare gratuită. Intelegeţi ce îi invata acolo? Ei primesc cetăţenia romaneasca, apoi se întorc. Acest lucru inseamna romanizare”, a denunţat el.
“Rusia, dacă nu gresesc, ofera doar 150 – 200 de locuri. Simtiţi diferenţa? Cand am fost co-presedintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse in anii 2008-2009, ridicam mereu aceasta intrebare”, a declarat Dodon.
Dodon se întreabă, de asemenea, de ce în Republica Moldova nu sînt implementate mai multe iniţiative de tipul “Clubul izborsk” (platforma informativa pro-rusa).
“Ei (romanii) vin foarte agresiv. Şi în educarea copiilor, şi în societatea civilă. Dar noi cum le raspundem? Doar cu cuvinte frumoase? Aşa însa nu vom reusi. Deocamdata, ne ţinem puternici, menţinem statalitatea moldovenească, de foarte multe ori pe entuziasm şi datorită faptului ca avem aceleaşi rădăcini,cu Rusia”, apreciază el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *