Din 12 octombrie, carburanţii marcaţi diferit pe pompe

Din 12 octombrie, carburanţii marcaţi diferit pe pompe

În toate statele Uniunii Europene se vor aplica noi reguli care stabilesc modul în care benzinăriile vor distribui combustibilul pentru clienţi. Astfel, începînd cu data de 12 octombrie, denumirile carburanţilor pe care îi găsim la pompă se vor schimba şi vor avea noi etichetări şi simboluri grafice.

Noi denumiri, noi etichetări
Pentru benzină, noile denumiri vor specifica procentul de etanol amestecat în carburant şi apar codurile E5, E10 şi E85 înscrise într-un cerc afişat la pompele de alimentare. Benzina de 95 sau de 98 cu maximum cinci procente etanol va fi marcată cu E5 şi codul E10 va indica o benzină de 95 sau de 98 cu 10% etanol în compoziţie. Pentru motorină codurile vor fi B7, B10 şi XTL şi indică procentul de biodiesel aflat în amestec. Codul XTL este alocat motorinei sintetice care nu provine din prelucrarea ţiţeiului. Aceste denumiri vor fi afişate la pompă într-un pătrat. Noile coduri se vor aplica şi pentru combustibilii alternativi: H2 (hidrogen), CNG (Gaz natural compresat), LPG (Gaz petrolier lichefiat) şi LNG (Gaz natural lichefiat) cu reprezentarea grafică a unui romb.
Modificările au drept scop realizarea unui sistme integrat la nivelul întregii Uniuni Europene.

Unde vor fi amplasate etichetele
• La vehiculele nou produse, în imediata vecinătate a clapetei/capacului rezervorului.
• În manualul proprietarului vehiculului. În cazul vehiculelor mai noi, acestea pot apărea, de asemenea, în manualul electronic disponibil prin intermediul unui centru infotainment al unui vehicul.
• La toate staţiile publice de alimentare cu combustibil pe unitatea de distribuire a combustibilului şi pe duza de umplere a distribuitorului de combustibil.
• La dealeri de vehicule.

Tipuri de vehicule la care se aplică obligativitatea
Este vorba despre noile vehicule fabricate: motorete, motociclete, triciclete şi cvadricicluri, autoturisme, vehicule utilitare uşoare, vehicule comerciale grele, autobuze şi autocare. Etichetele se vor aplica inclusiv pe vehiculele hibrid.
Eticheta va fi plasată pe vehicule nou produse şi pe benzină, motorină, hidrogen (H2), pompe de umplere cu gaz natural comprimat (CNG), gaz natural lichefiat (GNL) şi pompe de umplere cu gaz petrolier lichefiat (LPG) într-o manieră clară şi vizibilă pentru consumatori, începînd cu data de 12 octombrie 2018.

Cum vor arăta etichetele
Există modele specifice de etichetă pentru carburanţii de tip benzină, combustibilii de tip diesel şi combustibilii de tip gazos (de exemplu CNG, GNL, GPL şi hidrogen). Forma pentru un combustibil de tip benzină este un cerc în care este înscrisă litera E („E“ reprezintă componentele biologice specifice prezente în benzină, adică etanol). Forma pentru un combustibil de tip diesel este un pătrat în interiorul căruia este litera B („B“ reprezintă componentele specifice de biodiesel prezente în motorină, adică biodiesel) sau grupul de litere XTL, care înseamnă motor diesel sintetic şi indică faptul că nu este derivat din ţiţei. Forma pentru un combustibil de tip gazos este diamant.
Noile etichete vor fi distribuite în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, ţările SEE (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia), precum şi Macedonia, Serbia, Elveţia şi Turcia. Depinde de Marea Britanie să decidă modul în care vor fi aplicate regulile UE după Brexit, dar vehiculele nou produse vor avea etichetele montate pe linia de producţie, astfel încît vehiculele care intră pe piaţa din Marea Britanie vor continua să aibă etichetele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *